Sav trud i čekanje se isplati kada jednom probate ove kolače. Možete ih služiti na slavi, biće potpuni hit i razgrabiće se prvi. Možda vam priprema deluje komplikovano, ali zaista se jednostavno prave. Kada se ispeče kora, filujete lešnicima i krem sirom, još jednom zapečete i ostavite preko noći u frižideru. Nećete probati bolje, pogotovo što su u jednom kolaču spojena 3 najpoznatija - tiramisu, čizkejk i brauni.
Sastojci:
Za koru:
- 250 g neslanog putera, sobne temperature
- 250 g crne čokolade
- 4 jajeta
- 280 g smeđeg šećera
- 1 kašičica nes kafe
- 120 g brašna
- 30 g kakao praha
- prstohvat soli
- 150 g komadića čokolade + 1 kašika brašna
Za sredinu:
- 200 g seckanih mešanih orašastih plodova ili lešnika
- 450 g kondezovanog mleka
- ½ kašičice soli
Za fil od sira:
- 300 g krem sira
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta badema
- rendana kora 1 pomorandže
- 1 kašika običnog brašna
- kakao prah, za posipanje
Priprema:
Kalup obložite pek papirom tako da viri. Premažite sa malo putera. Čokoladu otopite sa puterom, a šećer umutite sa jajima i kafom. Kašičicu kafe pomešajte sa 2 kašičice vode i kada se ohladi dodajte u jaja. Kada se čokolada ohladi, pomešajte obe smese, pa još malo umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, kakao i so i mešajte dok ne dobijete sjajnu smesu. Pomešajte brašno i komadiće čokolade i to dodajte u smesu. Promešajte i sipajte u kalup. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 25 mimnuta.
Kratko propržite seckane lešnike ili orašaste plodove. Pomešajte sa kuvanim kondezovanim mlekom i prstohvatom soli. Kada se kora ispeče i ohladi, sipajte dobijenu smesu preko i stavite u zamrzivač na pola sata.
Pomešajte krem sir, šećer, jaje, ekstrakt badema, koricu pomorandže i brašno. Nanesite ravnomeran sloj preko sloja od lešnika i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider preko noći. Pospite kakao prahom.