Najpoznatiji kolač sa kafom je tiramisu - italijanski specijalitet. Međutim, sada isprobajte još jedan kolač sa ovim omiljenim napitkom. Najpre ide čokoladna korica koja se premazuje džemom, a zatim se stavlja fil i na kraju šlag. Bogato i raskošno vredi probati.
Sastojci:
- 4 jaja
- 3/4 šolje šećera
- 1 šolja brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 300-350 g džema
- 100-120 ml espreso kafe
- 600+400=1000 ml slatke pavlake
- 8 kašika šećera u prahu
- 24g želatina
Priprema:
Najpre pripremamo testo. Umitite jaja sa šećerom, šećer postepeno dodajemo. Mutite na najačoj brzini 10 min dok ne dobijete penastu beličastu smesu. Zatim dodajemo prosejano brašno sa praškom za pecivo i mešamo špatulom da ne ostane grudvica. Umešajte i kakao. Smesu izručite u pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta. Pečenu koru premažite džemom.
U jednoj šolji pomešajte kafu sa želatinom i promešajte. Zagrejte kafu, ali ne previše.
Umutite 600 ml pavlake sa šećerom u prahu. Kada ste pri kraju mućenja dodajte kafu sa želatinom pa dobro umutite. Premažite fil preko džema pa kolač odložite u frižider.
2 kašičice želatina pomešajte sa vrelom vodom i ostavite da nabubri. Umutite preostalih 400ml slatke pavlake pa na kraju umešajte i želatin. Prekrijte preko kolača, ali koristeći poslastičatski špric.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs