Najpoznatiji kolač sa kafom je tiramisu - italijanski specijalitet. Međutim, sada isprobajte još jedan kolač sa ovim omiljenim napitkom. Najpre ide čokoladna korica koja se premazuje džemom, a zatim se stavlja fil i na kraju šlag. Bogato i raskošno vredi probati.
Sastojci:
- 4 jaja
- 3/4 šolje šećera
- 1 šolja brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 300-350 g džema
- 100-120 ml espreso kafe
- 600+400=1000 ml slatke pavlake
- 8 kašika šećera u prahu
- 24g želatina
Priprema:
Najpre pripremamo testo. Umitite jaja sa šećerom, šećer postepeno dodajemo. Mutite na najačoj brzini 10 min dok ne dobijete penastu beličastu smesu. Zatim dodajemo prosejano brašno sa praškom za pecivo i mešamo špatulom da ne ostane grudvica. Umešajte i kakao. Smesu izručite u pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta. Pečenu koru premažite džemom.
U jednoj šolji pomešajte kafu sa želatinom i promešajte. Zagrejte kafu, ali ne previše.
Umutite 600 ml pavlake sa šećerom u prahu. Kada ste pri kraju mućenja dodajte kafu sa želatinom pa dobro umutite. Premažite fil preko džema pa kolač odložite u frižider.
2 kašičice želatina pomešajte sa vrelom vodom i ostavite da nabubri. Umutite preostalih 400ml slatke pavlake pa na kraju umešajte i želatin. Prekrijte preko kolača, ali koristeći poslastičatski špric.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem