Kinesku hranu obožavaju u celom svetu, a ona nije komplikovana ni za pripremu kod kuće. Kinezi u svojim jelima koriste dosta povrća, ribe i mesa, a odlično ih kombinuju sa neobičnim umacima koji hrani daju poseban šmek. Danas vam predlažemo da isprobate belo mesou slatko-kiselom sosu od pomorandže. Ovo jelo od belog mesa dopašće se i onima koji ne vole da eksprimentišu jer je ukus fantastičan.  

  • Sastojci: 
  • 350-450 g belog mesa
  • 1/2 šolje kukuruznog skroba
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 belance
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/3 šolje vode 
  • Za sos od pomorandže:
  • 3/4 šolje soka od pomorandže 
  • 1/2 kašičice rendane kore pomorandže
  • 4-6 kašika smeđeg šećera
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika pirinčanog vinskog sirćeta
  • 1 kašika pirinčanog vina za kuvanje
  • 1/2 kašičice rendanog đumbira
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 2 kašike hladne vode
  • Za dekoraciju: 
  • susam 
  • mladi luk 

Priprema: 

U posudi pomešajte skrob i brašno, pa dodajte susamovo ulje, soja sos, pobiberite i promešajte. Sipajte vodu i belance i umutite dok smesa ne postane glatka. Ako je potrebno dodajte još malo vode. U smesu uvaljajte isecečno belo meso, pa ga ispržite. U veći tiganj ili vok sipajte pirinčano vino za kuvanje, pa dodajte mleveni beli luk. Kada se proprži sipajte sok od pomorandže, rendanu koru pomorandže, šećer, soja sos, vinsko sirće i rendani đumbir. Lepo promešajte, pa kad krene da vri dodajte skrob pomešan sa vodom. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte u sos meso i lepo promešajte. Poslužite sa seckanim mladim lukom i proprženim susamom. 

Instagram/iankewks Kineska piletina

BONUS VIDEO: 

Instagram/Fooodkings Kako se pravi puter piletina

Izvor: Stvar ukusa