Kinesku hranu obožavaju u celom svetu, a ona nije komplikovana ni za pripremu kod kuće. Kinezi u svojim jelima koriste dosta povrća, ribe i mesa, a odlično ih kombinuju sa neobičnim umacima koji hrani daju poseban šmek. Danas vam predlažemo da isprobate belo mesou slatko-kiselom sosu od pomorandže. Ovo jelo od belog mesa dopašće se i onima koji ne vole da eksprimentišu jer je ukus fantastičan.
- Sastojci:
- 350-450 g belog mesa
- 1/2 šolje kukuruznog skroba
- 2 kašike brašna
- 1 kašika soja sosa
- 1 belance
- 1 kašika susamovog ulja
- 1/4 kašičice bibera
- 1/3 šolje vode
- Za sos od pomorandže:
- 3/4 šolje soka od pomorandže
- 1/2 kašičice rendane kore pomorandže
- 4-6 kašika smeđeg šećera
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika pirinčanog vinskog sirćeta
- 1 kašika pirinčanog vina za kuvanje
- 1/2 kašičice rendanog đumbira
- 1 čen belog luka
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 2 kašike hladne vode
- Za dekoraciju:
- susam
- mladi luk
Priprema:
U posudi pomešajte skrob i brašno, pa dodajte susamovo ulje, soja sos, pobiberite i promešajte. Sipajte vodu i belance i umutite dok smesa ne postane glatka. Ako je potrebno dodajte još malo vode. U smesu uvaljajte isecečno belo meso, pa ga ispržite. U veći tiganj ili vok sipajte pirinčano vino za kuvanje, pa dodajte mleveni beli luk. Kada se proprži sipajte sok od pomorandže, rendanu koru pomorandže, šećer, soja sos, vinsko sirće i rendani đumbir. Lepo promešajte, pa kad krene da vri dodajte skrob pomešan sa vodom. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte u sos meso i lepo promešajte. Poslužite sa seckanim mladim lukom i proprženim susamom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu