Kineska hrana je popularna i u Srbiji, a svako jelo čini raznovrsno povrće, meso i nudle. Obično se sprema u slatko kiselom sosu ili za ljubitelje pikantne i začinjene hrane u ljutom sosu. Pirinač običan ili sa jajima je čest prilog, ako jelo ne sadrži nudle. U nastavku sledi recept za mandžurijsku piletinu koja je mekana i hrskava u isto vreme, a specifičan sos joj daje poseban šmek. 

Sastojci: 

  • 1 pileći file 
  • 2 belanceta 
  • 1 kašika kukuruznog skorba
  • 1 šargarepa 
  • 1/2 zelene babure 
  • 1/2 crvene babure 
  • 1 čen belog luka 
  • 1/2 ljubičastog luka
  • 1 kašika soja sosa 
  • 1/2 kašičice sosa od ostriga (ojster sos) 
  • 1/2 kašičice sirćeta 
  • 1 kašičica soli 

Priprema: 

Isecite meso na kockice, pa posolite i pobiberite. Dodajte belanca i kukuruzni skorb, pa sjedinite. Isecite šargarepu i papriku. Meso ispržite u dobro zagrejanom ulju, pa izvadite da se ocedi. Beli isecite sitni, a crni luk krupnije. Propržite u tiganju, pa dodajte papriku, šargarepu i soja sos, sos od ostriga, sirće i so. Zatim dodajte i kutlaču vode i malo promešajte. Kada krene da ključa sipajte vodu koju ste pomešali sa skrobom. Vratite piletinu i dobro promešajte. Ostavite minut do dva i servirajte. 

Izvor: Stvar ukusa