Fava je mahunarka, a u drevnim vremenima bila je glavna hrana u mediteranskoj kuhinji, pogotovo u Grčkoj. Ljudi vole da je jedu zbog odličnog ukusa i visoke nutritivne vrednosti. Fava ima puno proteina i vlakana, kao i nizak nivo masti i holesterela. Ovo zdravo mahunasto povrće se lako se sprema, a u nastavku teksta pročitajte tradicionalni recept. Sastojci su jeftini i svima dostupni.
- Sastojci:
- 1 šolja fave
- 4 šolje vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 glavica crnog luka
Priprema:
Favu operite, pa stavite u šerpu i prelijte vodom. Dodajte so i glavicu crnog luka koju ste oljuštili. Kuvajte na laganoj vatri, a za to vreme sklanjajte penu koja se stvara. Skuvanu favu ohladite i dodatno je usitnite u blenderu ili štapnim mikserom, uz dodatak 2 kašike maslinovog ulja. Favu dobro ohladite u frižideru, a pre služenja je dekorišite sitno seckanim crnim lukom, origanom i prelijte sokom od limuna i maslinovim uljem.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno