Nekada su domaćice razvlačile testo za domaće kore, pa ih filovale i pravile najlepše pite. Danas ljudi imaju sve manje vremena za to, pa koriste gotove kore, a pita sa njima je jednako ukusna i mnogo brže se pravi. Nadevi mogu da budu od najrazličitijih sastojaka, a ne zna se koji je lepši. Kako je leto pri kraju iskoristite to na najbolji mogući način i napravite mediteransku pitu sa tikvicama i sirom.

  • Sastojci:
  • 500 g tikvica
  • 200 g feta sira
  • 100 g mocarele
  • 1 veza mirođije 
  • 1 mladi luk 
  • 2 jajeta 
  • 4-5 kora

Priprema: 

Tikvice izrendajte, pa posolite i ostavite 20 minuta da puste vodu. Zatim ih dobro ocedite i stavite u posudu, pa dodajte seckanu mirođiju i mladi luk, kao i izmrvljenu fetu i rendani mocarela sir. Dodajte i jaja i sve dobro promešajte. Okrugli kalup premažite istopljenim puterom, pa stavite koru i opet premažite istopljenim puterom. Poređajte i ostale kore tako da im vrh bude pod različitim uglom da napravite oblik zvezde (pogledaj video).Svaku koru premazujete istopljenim puterom. U sredinu stavite nadev i preklopite testo oko fila, pa premažite puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta.

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Instagram/gayanefood

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

Izvor: Stvar ukusa