Sastojci:
- 500 g karabataka bez kostiju, isečenih na komade veličine zalogaja
- 50 g tucane paprike
- ulje, za prženje
- 1 kašika bibera u zrnu
- 15 g đumbira, oljuštenog i sitno iseckanog
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 vlašca, sitno iseckana, razdvojeni beli i zeleni delovi
- 3 kašike neslanog pečenog kikirikija
- 2 kašike semena susama
- ½ kašike soja sosa
- ½ kašičice šećera
Za marinadu:
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice pilećeg bujona
- 1 kašika crvenog vina
- 1½ kašike soja sosa
- 2½ kašike kukuruznog brašna
- 1 kašika kukuruznog ulja
Recept za čuvenu kinesku piletinu na sečuanski način:
Kako biste napravili ovu kinesku hranu - piletinu na sečuanski način, prvo pomešajte sve sastojke za marinadu, osim kukuruznog brašna i ulja, sa ¼ kašičice soli u velikoj posudi, a zatim umešajte komade karabataka. Pokrijte i ohladite 30 minuta. Dodajte kukuruzno brašno i dobro promešajte, pa dodajte ulje i ponovo promešajte da se sjedini. Stavite 25 g tucane paprike u posudu otpornu na toplotu, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim ocedite i ostavite sa strane.
Napunite tiganj uljem za jednu trećinu i zagrevajte na srednje jakoj vatri dok ne procvrči. Smanjite vatru na srednju i pažljivo spustite komade karabataka. (Možda ćete morati ovo da radite u serijama.) Pržite 3-4 minuta, a zatim ih ocedite na papirnim ubrusima. Nastavite da zagrevate ulje pa opet pržite piletinu još 1-2 minuta dok ne porumeni, i ne postane hrskava. Ocediti na ubrusu.
Sipajte malo ulja u tiganj na srednjoj vatri i pržite preostalu tucanu papriku, đumbir, beli luk oko 2-3 minuta. Dodajte piletinu, pečeni kikiriki, vlašac i pržite još 3 minuta. Pospite susam, pa dodajte soja sos i šećer. Dobro promešajte, pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kinesku hranu kao iz restorana - krckavu piletinu sa limunom.
Pročitajte kako se pravi kineska govedina u slatko-kiselom sosu sa lukom
BONUS VIDEO
StvarUkusa