Kineska hrana je popularna u celom svetu, a super je što nju lako možete da spremite i kod kuće, ako volite. Kinezi najčešće spremaju piletinu ili svinjetinu sa povrćem, a mi vam donosimo još bolji recept. Napravite mekanu govedinu sa lukom u slatko-kiselom sosu. Uspeće i početnicima u kuhinji, a tajna ovako ukusnog mesa je u marinadi.
Sastojci:
- 250 g goveđeg filea
- 1/2 crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kriške đumbira
- Za marinadu:
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice šećera
- 1/8 kašičice bibera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike vode
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 1 kašika ulja
- Za sos:
- 1/2 kašike vina
- 1,5 kašika sosa od ostriga
- 1 kašičica tamnog soja sosa
- 1/4 kašičice šećera
- 2 kašike vode
- 1 kašičice kukuruznog skroba
Recept za kinesku govedinu u slatko-kiselom sosu sa lukom:
Marinirajte meso
Isecite meso po želji, a onda posolite, pobiberite, pospite šećerom, sodom bikarbonom, pa sipajte vodu. Lepo utrljajte i ostavite da se meso marinira 10 minuta. Zatim dodajte skrob i lepo utrljajte u meso. Na kraju sipajte ulje i opet sjedinite. Ostavite da odstoji još 15 minuta.
Ispržite meso
U tiganj sipajte ulje i proverite da li se zagrejalo tako što ćete staviti čačkalicu. Ako se pojave mehurići, ulje je spremno i možete da dodate meso. Izvadite meso iz tiganja.
Ispržite luk i đumbir
U tiganj dodajte crni luk isečen na rebarca, krupno sečen beli luk, kao i đumbir isečen na kolutove. Kada luk omekša, u tiganj vratite meso.
Napravite sos
U posudi pomešajte vino, sos od ostriga, vodu, skrob, šećer i sojin sos. Sve dobro promešajte i prelijte slatko-kiseli sos preko mesa i luka. Krčkajte još par minuta, uz neprestano mešanje.
Pročitajte i ovo: Kineska piletina u sosu od pomorandže
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem