Kineska hrana je popularna u celom svetu, a super je što nju lako možete da spremite i kod kuće, ako volite. Kinezi najčešće spremaju piletinu ili svinjetinu sa povrćem, a mi vam donosimo još bolji recept. Napravite mekanu govedinu sa lukom u slatko-kiselom sosu. Uspeće i početnicima u kuhinji, a tajna ovako ukusnog mesa je u marinadi

Sastojci:

  • 250 g goveđeg filea 
  • 1/2 crnog luka 
  • 3 čena belog luka 
  • 2 kriške đumbira 
  • Za marinadu: 
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice šećera
  • 1/8 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike vode
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 1 kašika ulja
  • Za sos:
  • 1/2 kašike vina 
  • 1,5 kašika sosa od ostriga
  • 1 kašičica tamnog soja sosa
  • 1/4 kašičice šećera
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičice kukuruznog skroba

Recept za kinesku govedinu u slatko-kiselom sosu sa lukom:

14:24
Korak 1

Marinirajte meso 

Isecite meso po želji, a onda posolite, pobiberite, pospite šećerom, sodom bikarbonom, pa sipajte vodu. Lepo utrljajte i ostavite da se meso marinira 10 minuta. Zatim dodajte skrob i lepo utrljajte u meso. Na kraju sipajte ulje i opet sjedinite. Ostavite da odstoji još 15 minuta. 

14:31
Korak 2

Ispržite meso

U tiganj sipajte ulje i proverite da li se zagrejalo tako što ćete staviti čačkalicu. Ako se pojave mehurići, ulje je spremno i možete da dodate meso. Izvadite meso iz tiganja. 

14:31
Korak 3

Ispržite luk i đumbir 

U tiganj dodajte crni luk isečen na rebarca, krupno sečen beli luk, kao i đumbir isečen na kolutove. Kada luk omekša, u tiganj vratite meso. 

15:04
Korak 4

Napravite sos

U posudi pomešajte vino, sos od ostriga, vodu, skrob, šećer i sojin sos. Sve dobro promešajte i prelijte slatko-kiseli sos preko mesa i luka. Krčkajte još par minuta, uz neprestano mešanje. 

Pročitajte i ovo: Kineska piletina u sosu od pomorandže

BONUS VIDEO: 

Instagram/iankewks Kineska piletina

(StvarUkusa/S.B.)