Domaći namaz od pečenog patlidžana sa majonezom i limunom

Domaći namaz od pečenog patlidžana sa majonezom i limunom je kremast, osvežavajuć i savršen za svaki obrok ili užinu.
Recept za domaći namaz od pečenog patlidžana sa majonezom i limunom Foto: Printscreen/Youtube/Всегда Вкусно!

Sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • 2 kašike majoneza
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kašičice šećera
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan ili izgnječen)
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Hacilim je ukusan i osvežavajuč namaz poreklom sa Bliskog istoka koje je osvojilo srca mnogih gurmana širom sveta. Spoj pečenog patlidžana, aromatičnog belog luka, limunovog soka i kremastog majoneza pravi savršen balans ukusa. Priprema je jednostavna i brza, što ga čini odličnim izborom za svaku priliku.

Savet:

Za bogatiji ukus dodajte malo mlevene paprike ili sveže iseckanog peršuna kao dekoraciju.

Zagrejte rernu na 200°C. Patlidžane izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i pecite ih 40 minuta dok ne omekšaju. Presecite pečene patlidžane na pola i kašikom izdubite unutrašnjost. Iseckajte izdubljeno meso patlidžana nožem na sitnije komade.

Stavite iseckani patlidžan u činiju i dodajte beli luk, limunov sok, šećer, so, biber, majonez i maslinovo ulje. Dobro promešajte dok smesa ne postane glatka i homogena. Po želji, ostavite u frižideru da se ukusi prožmu pre serviranja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Kako se pravi baba ganuš Izvor: instagram/healthygirlkitchen