Sastojci:
Za meso:
- 1 kg pilećeg mesa
- 1 mali luk
- 5 čenova belog luka, sitno naseckanog
- 1/4 šolje prezle
- 1 kašika sušenog origana
- 2 kašičice mlevenog kima
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica paprike
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
Za prilog:
- 8 komada lepinja za giros, zagrejanih
- 130 g caciki sosa, domaćeg ili kupljenog u prodavnici
- 3 paradajza, naseckana
- 1 crveni luk, tanko nasečen
- 1 srce rimske zelene salate, sitno iseckano
- 60 g feta sira, opciono
Recept za domaći giros sa piletinom:
Za domaći giros prvo pripremite meso. Dodajte luk i beli luk u blender i veoma sitno iseckajte. Piletinu takođe odvojeno izblendirajte. Pomešajte meso, luk i beli luk sa solju, biberom, prezlama, origanom, kimom i paprikom. Koristite čiste ruke (ili nosite rukavice ako želite) da dobro promešate i zgnječite meso, tako da se čvrsto drži zajedno.
Utisnite mešavinu mesa u tepsiju. Pecite na 160 stepeni C oko 50-60 minuta. Ostavite da se odmori 20 minuta, a onda stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. (Hlađenje će učiniti meso mnogo lakšim za rezanje.) Izvadite meso i isecite na tanke trake.
Zagrejte rešetku ili tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte malo ulja da lagano premažete dno tiganja. Kada se zagreje, stavite kriške mesa u vreli tiganj i pecite samo 1-2 minuta sa svake strane, dok ne porumene i ne postanu hrskave. (Naizmenično, možete da položite komade ravno na obložen pleh i pecite nekoliko minuta u rerni.)
Napravite giros tako što ćete da stavite meso u toplu lepinju, preliveno paradajzom, lukom, zelenom salatom, cacikijem i fetom. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i giros sa svinjskim mesom i caciki umakom.
Pročitajte kako se pravi giros pica
BONUS VIDEO
StvarUkusa