Domaće njoke po receptu italijanskih baka

Zašto biste kupovali njoke, kada možete napraviti originalne, baš kako ih prave italijanske bake.

Shutterstock

Sastojci:

  • 900 g krompira
  • 60 g jaja, lagano umućenih
  • 230 g višenamenskog brašna
  • morska so sitnog zrna

Recept za domaće njoke:

Kako biste napravili njoke, prvo napunite veliki lonac hladnom vodom. Posolite vodu, a zatim isecite krompir na pola i stavite u šerpu. Pustite vodu da proključa i kuvajte krompir dok ne omekša, otprilike 40-50 minuta. Izvadite krompir iz vode jedan po jedan šupljikavom kašikom i ocedite višak vode. Stavite svaki komad krompira na veliku dasku za sečenje i oljuštite. Sačuvajte vodu od krompira. Takođe, oljuštite svaki krompir što je pre moguće nakon što ga izvadite iz vode (a da se ne opečete), jer treba da izgnječite krompir dok je vruć. Nemojte preterano da ga gnječite. Kada ga izgnječite, ostavite da se ohladi deset ili petnaest minuta.

Nakon toga umutite jaje i umešajte ga u pire krompir. Po vrhu pospite brašnom. Mešajte sve odozdo, izmesite dva puta ukupno i pazite da se smesa ne mrvi. Lagano zamesite testo. Ako je testo previše lepljivo, možete da dodate još brašna. Testo treba da bude vlažno, ali ne lepljivo. Isecite ga na 8 delova, pa lagano razvaljajte svaki deo u valjušku, otprilike debljine vašeg palca. Pospite sa još malo brašna.

Da biste oblikovali njoke, viljuškom lagano pritisnite svaku valjušku. Njoki bi trebalo da se savijaju u blagi „C“ oblik. Ostavite ih na stranu i po potrebi pospite sa još malo brašna dok ih ne stavite da se kuvaju. Zagrejte vodu od krompira, posolite još po potrebi i pustite da proključa. Kuvajte njoke u serijama tako što ćete da ih ubacite u ključalu vodu. Kada su gotove, isplivaće na površinu. Izvadite ih iz vode nekoliko desetak sekundi nakon što isplivaju. Stavite njoke na tanjir i prelijte omiljenim sosom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i gustu čorbu sa piletinom i njokama.

Pročitajte kako se prave najukusnije zelene njoke u sosu od 5 sastojaka

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za njoke od mladog sira i bosiljka   Instagram/ricettinaeasy

StvarUkusa