Posne punjene paprike po turskom receptu

Ove punjene paprike, pripremljene na turski način, savršene su za dane posta.

Posne punjene paprike po turskom receptu
Posne punjene paprike servirane na tanjiru Foto: Printscreen/Youtube/Hungry Man Kitchen

Sastojci:

Za punjenje:

  • 12–15 zelenih paprika srednje veličine
  • pola šolje + 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike pinjola
  • 4 glavice luka, sitno seckane 
  • 300 g pirinča srednjeg zrna, opranog i ispranog
  • 2 kašičice mlevene slatke paprike
  • 2 kašičice sušene nane
  • pola kašičice cimeta u prahu
  • 3 kašičice soli
  • 2 kašike crne ribizle, oprane i isprane
  • 1 veza svežeg peršuna, krupno seckanog 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 limun, narezan na kriške

Za pečenje:

  • 1 šolja vrele vode (ili dovoljno da 1/3 paprika bude potopljeno)
  • Mokri papir za pečenje + aluminijumska folija

Priprema:

Ako volite lagana i aromatična jela, ove posne punjene paprike pripremljene na turski način biće pravo otkriće za vas! Sočan pirinač sa orašastim pinjolima, slatkastim ribizlama i mirisnim začinima poput cimeta i nane daje ovom jelu neodoljivu dubinu ukusa. Punjene paprike se peku u rerni, upijajući sve arome, a najbolje ih je služiti na sobnoj temperaturi, uz krišku limuna za dodatnu svežinu.

Saveti:

Ako volite intenzivniji ukus, dodajte malo rendane limunove korice u punjenje.

Punjene paprike možete napraviti dan ranije – što duže stoje, to su ukusnije!
Umesto pinjola, možete koristiti seckane bademe ili orahe.

Odsecite vrhove paprika (peteljke) i ostavite ih sa strane za poklopce. Uklonite semenke, operite paprike i ostavite da se ocede.

Potopite pirinač u toplu vodu na 30 minuta, zatim ga operite i ostavite da se ocedi. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte pinjole, pržeći ih dok ne porumene. Dodajte seckani luk, posolite sa pola kašičice soli i dinstajte 15 minuta dok ne omekša i blago se karamelizuje. Dodajte pirinač i mešajte 10 minuta dok ne postane staklast. Ubacite slatku papriku, cimet, ribizle, sušenu nanu i preostalu so, pa pržite još 2 minuta dok začini ne zamirišu. Sipajte pola šolje vode, promešajte i kuvajte 5 minuta na laganoj vatri sa poklopcem. Sklonite sa vatre, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta. Kada se smesa prohladi, dodajte seckani peršun i lagano promešajte.

Napunite svaku papriku pripremljenim filom, ali ne do vrha (pirinač će se raširiti tokom pečenja). Pokrijte svaku papriku njenim vrhom (peteljkom). Složite punjene paprike u pleh, između njih stavite kriške limuna. Pospite paprike sa pola kašičice soli i pola kašičice šećera, zatim prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja. Sipajte 1 šolju vrele vode (ili dok 1/3 paprika ne bude potopljeno u tečnost). Pokrijte mokrim papirom za pečenje, zatim aluminijumskom folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45-60 minuta. Skinite foliju i papir i pecite još 5-10 minuta dok paprike blago ne porumene i upiju tečnost.

Bonus video

This browser does not support the video element.

TRIK ZA BRZINSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovakve nikada niste probali! SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA Izvor: Kurir televizija