Sastojci:
- 150 ml vode (sobne temperature)
- 1 kašičica soli
- na vrh noža suvog kvasca
- 250 g brašna tip 00
Priprema:
Ako ste ikada pokušavali da kod kuće napravite picu kao iz picerije, znate da je najveći izazov – testo. Nadev je stvar ukusa i mašte, ali korica je ono što picu čini pravom. Tanka sredina, mehurićasti i rumeni rubovi, lagana tekstura i miris koji podseća na profesionalne rerne – to je ono po čemu se prepoznaje prava napolitanska pica.
Ovo testo zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan svakog minuta. Idealno je za vikend spremanje – zamesite uveče, a pečete sutradan.
U veću posudu sipajte vodu i dodajte malo soli. Mešajte rukom dok se so potpuno ne rastvori. U rastvorenu vodu dodajte prstohvat suvog kvasca i blago promešajte. Postepeno dodajte brašno – šaku po šaku – i sve vreme mešajte rukom. Kada smesa postane gusta, prebacite je na pobrašnjenu površinu i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično, i ne prestane da se lepi za prste.
Vratite testo u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da narasta na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Nakon toga, testo premesite, podelite na loptice i ostavite da odmara još 6 sati na sobnoj temperaturi ili ga stavite u kesu sa dovoljno prostora i ostavite u frižider.
Ako testo stoji u frižideru, na dan pečenja ga izvadite barem sat vremena ranije da se vrati na sobnu temperaturu.
Uključite rernu na najjaču temperaturu (najmanje 250°C), zajedno sa plehom u kojem ćete peći picu. Neka se sve zagreva najmanje 45 minuta do sat vremena. Razvucite testo rukama (ne oklagijom!) da sredina ostane tanka, a rubovi vazdušasti. Stavite testo na papir za pečenje, dodajte nadev po želji, i spremite se za brzo pečenje. Izvadite užareni pleh, brzo prenesite picu sa papirom i vratite u gornji deo rerne. Pecite oko 5–10 minuta, dok se rubovi lepo ne podignu i ne dobiju tamnije, pečene tačke.
Bonus video