ZABORAVIĆETE NA SUTLIJAŠ KADA PROBATE SOMBI: Kremasti puding sa pirinčem koji nam dolazi iz afričke kuhinje

Ovaj puding morate da probate.

Shutterstock

Sombi je ime tradicionalnog pudinga od pirinča koji vodi poreklo iz Senegala. Obično se pravi od jednostavnih sastojaka poput pirinča, kokosovog mleka, šećera i maslaca. Kremastiji je od srpskog deserta sutlijaša, a da biste saznali kakvog je ukusa morate ga napravit.

Sastojci:

  • 750 ml vode
  • 400 ml kokosovog mleka iz konzerve 
  • 200 g pirinča srednjeg zrna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 6 kašika maslaca
  • 4 kašike belog šećera
  • 1 mahuna vanile
  • ½ kašičice cimeta

Priprema:

Prokuvajte pirinač u 250 ml vode pa ostavite sa strane (neka se kuva 7 minuta, ne duže). U drugoj šerpi otopite maslac i termički ga obrađujte dok ne dobije smeđu boju. U rastopljeni smeđi maslac dodajte smeđi šećer i sve zajedno mešajte drvenom kašikom dok se šećer ne rastopi od kraja.

Sklonite sa ringle i dodajte malo kokosovog mleka. Dobro promešajte, sipajte ostatak mleka, ostatak vode i cimet u prahu. Vratite šerpu na šporet i pustite da počne da ključa. Potom smanjite temperaturu, ubacite prepolovljenu mahunu vanile zajedno s ostruganim semenkama. Ubacite i do pola skuvan pirinač i kuvajte sve zajedno bez poklopca oko 15 minuta, odnosno dok pirinač ne upije većinu tečnosti. Povremeno promešajte. kada se skuva sklonite sa ringle i izvadite štapić vanile.

Sipajte u činijice i servirajte toplo, a po želji možete i da ohladite desert u frižideru. Ukrasite voćem po želji.

Izvor: Stvar ukusa