Od leblebija mogu da se prave najukusnija posna jela kao što su gulaš, humus, ali ovu mahunarku možete da dodate i u makarone. Ona je bogata proteinima i mineralima, pa osim ukusa, jako je zdravo konzumirati leblebiju. Isprobajte recept za makarone bolonjeze, samo mleveno meso zamenite zdravom mahunarkom, i napravite posno jelo za celu porodicu.
- Sastojci:
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 3 štapa celera
- 2 srednje šargarepe
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica sušenog origana
- 1/4 kašičice tucane paprike
- 1 konzerva (540 g) leblebija
- 350 ml paradajz sosa
- 1 l vode
- 160 g posnih makarona
- Za dekoraciju:
- peršun
- maslinovo ulje
Priprema:
U zagrejanu šerpu sipajte maslinovo ulje, seckani luk, celer, šargarepu i posolite. Kada se luk karamelizuje smanjite temepraturu i dodajte mleveni beli luk, origano i tucanu papriku, pa ostavite na šporetu još minut, dva. Dodajte leblebije, paradajz sos i vodu, pa promešajte. Poklopite i kada krene da ključa smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga skinite poklopac, pojačajte temepreturu i promešajte. Dodajte makarone i kuvajte dok se one ne skuvaju. Imajte na umu da dok se testenina skuva, većina vode će ispariti i ostaće vam kremasti sos. Ako se desi da voda brže ispari, a testenina još uvek nije kuvana, dodajte malo ključale vode. Nemojte dodavati hladnu vodu. Ukrasite sitno seckanim peršunom i sa par kapi maslinovog ulja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem