Od leblebija mogu da se prave najukusnija posna jela kao što su gulaš, humus, ali ovu mahunarku možete da dodate i u makarone. Ona je bogata proteinima i mineralima, pa osim ukusa, jako je zdravo konzumirati leblebiju. Isprobajte recept za makarone bolonjeze, samo mleveno meso zamenite zdravom mahunarkom, i napravite posno jelo za celu porodicu. 

  • Sastojci:
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 3 štapa celera 
  • 2 srednje šargarepe
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1/4 kašičice tucane paprike 
  • 1 konzerva (540 g) leblebija
  • 350 ml paradajz sosa 
  • 1 l vode
  • 160 g posnih makarona 
  • Za dekoraciju:
  • peršun 
  • maslinovo ulje 

Priprema:

U zagrejanu šerpu sipajte maslinovo ulje, seckani luk, celer, šargarepu i posolite. Kada se luk karamelizuje smanjite temepraturu i dodajte mleveni beli luk, origano i tucanu papriku, pa ostavite na šporetu još minut, dva. Dodajte leblebije, paradajz sos i vodu, pa promešajte. Poklopite i kada krene da ključa smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga skinite poklopac, pojačajte temepreturu i promešajte. Dodajte makarone i kuvajte dok se one ne skuvaju. Imajte na umu da dok se testenina skuva, većina vode će ispariti i ostaće vam kremasti sos. Ako se desi da voda brže ispari, a testenina još uvek nije kuvana, dodajte malo ključale vode. Nemojte dodavati hladnu vodu. Ukrasite sitno seckanim peršunom i sa par kapi maslinovog ulja.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE