Pita krompiruša je čuveni specijalitet, a najčešće se jede u toku posta. Svaka domaćica ima svoj recept i neku tajnu koja je čini ukusnom, a mi predlažemo da je napravite na potpuno drugačiji način. Amerikanci prave pite drugačije od nas, a ova sa krompirom će vas oduševiti. Umesto da ga rendate napravite aromatični pire krompir sa belim lukom i začinima, a dodatno poboljšajte ukus sirom. Ukusno posno jelo će obogatiti svaku trpezu, a idealno je za Badnje veče. 

  • Sastojci: 
  • 1,8 kg krompira 
  • 8 čenova belog luka 
  • 4 grančice ruzmarina
  • 8 grančica timijana 
  • 2 kašičice kima
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 4 šolje sojinog mleka
  • 200 g biljnog sira
  • 5 kašika margarina 

Priprema:
U ključalu i posoljenu vodu stavite krompir isečen na kockice i kuvajte dok ne omekša. U tiganj dodajte margarin (4 kašike), a zatim i mleveni beli luk i kim. Čim se margarin otopi isključite šporet. Dodajte seckani ruzmarin i timijan, kao i muskatni oraščić, pa promešajte i sklonite sa šporeta. Kuvan krompir ocedite, pa dodajte margarin sa začinima koji ste upravo napravili. Posolite i pobiberite, pa sipajte i mleko. Na kraju dodajte i rendani sir (100 g). Ispasirajte, a ako želite ostavite i poneki krupniji komadić krompira. Tepsiju premažite margarinom (1 kašika), pa sipajte krompir. Pospite preostalim rendanim sirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na srednjoj rešetki na 180°C oko 25-30 minuta. Gotovu krompirušu ostavite da se ohladi u tepsiji 30 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE