Lenja pita je starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije. Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom. Mi vam predlažemo da napravite predivnu pitu sa jabukama, a u testo obavezno dodajte orahe koji će dati poseban šmek. Takođe, kada jabuke izrendate začinite ih rumom i cela će kuća mirisati. 

  • Sastojci:
  • 17 kašika brašna 
  • 13 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike griza
  • 450 ml vode
  • 3 jabuke
  • 1 kašičica ekstrakta ruma
  • cimet po želji
  • Za dekoraciju:
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, orahe, sodu bikarbonu i griz. Sipajte vodu, promešajte i dodajte cimet. Opet lepo sjedinite. Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte u njih malo ruma i cimeta, a ako su jabuke malo kisele dodajte i 2 kašike šećera. U kalup sipajte pola smese, pa poravnajte i pecite na 200°C oko 10 minuta. Poređajte jabuke, poravnajte i sipajte drugu polovinu smese. Vratite u rernu i pecite na 200°C još 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE