Ukoliko postite, birate veganski način ishrane i izbegavate namirnice životinjskog porekla, ne morate se odreći ukusa sira.Verovatno ste nekad probali kupovne biljne sireve - donosimo vam recept kako da ih sami napravite i to od pristupačnih sastojaka. Uglavnom se veganska ili posna zamena za sir vezuije za tofu. Međutim, od jedne zdrave i jeftine namirnice pravi se ukusan sir. Reč je o ovsenim pahuljicama! Napravite u kućnoj varijanti posni sir i koristite ga kao meze ili sa makaranoma, dodatak pici, salatama, čak i kao namaz.
Sastojci:
- 1 šolja ovsa
- 3 šolje vode
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica limunovog soka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike nutritivnog kvasca (ako nemate, možete koristiti beli luk u prahu)
- 2 kašičice dimljene paprike
Priprema:
Potopite ovsene pahuljice u vodi (2 čaše) i ostavite tako pola sata. Zatim sipajte u blender i dodajte još vode (1 čašu). Dobro izblednirajte, pa procedite. Proceđenu smesu sipajte ponovo u blender, a zatim dodajte skrob, limunov sok, so, nutritivni kvasac, maslinovo ulje i dimljenu papriku. Dobro izblendirajte. Sipajte smesu u šerpu i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sipajte u nauljenu posudu i ostavite sat vremena da se ohladi, pa servirajte.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus