Krompiruša je jedna od najboljih pita, a može da se jede i tokom posta. Ako napravite zdraviju varijantu sa heljdinim korama biće jednako ukusna kao i originalna. Izveštite se u pravljenju testa, pita i hleba tako što ćete vežbati na jednostavnim receptima koji svima uspevaju.
Bićete oduševljeni ukusom, kao i vaši ukućani koji će se grabiti za drugo parče. Poslužite sa kiselim mlekom ako ne postite.
Sastojci:
- heljdine ili speltine kore za pitu
- 200 g krompira
- 1/2 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- svež peršunov list
- so, biber, suvi začin po ukusu
Za prelivanje:
- 1,5 dcl ključale vode
Priprema:
Prodinstajte sitno seckan luk, dodajte rendanu šargarepu, promešajte, pa dodajte rendani krompir i dinstajte sve zajedno dok krompir malo ne omekša. Začinite, pa dodajte seckani peršun i ostavite da se prohladi. Uzeti 1 koru, pa je podelite na 4 trake ili 3. Svaku traku poprskajte sa malo ulja i celom površinom rasporedite nadev od krompira, pa urolajte, a zatim napravite pužića. Tako radite dok ne utrošite materijal. Premažite sa malo ulja i stavite u rernu na 200°C da se peče. U šerpu gde je bio nadev sipajte vodu i ostavite da provri. Kada je pita tek počela da rumeni izvadite je iz rerne, prelijte ključalom vodom i vratite da se ispeče do kraja. Gotovu pitu prekrijte krpom i ostavite da se prohladi.
Recept poslala Tanja Đorđević