Šaran spada među najukusnije slatkovodne ribe. Vreme je posta, pa vam donosimo recept za šarana iz rerne koji je će biti jedan od onih zalogaja u kojima ćete uživati. Šaran je inače jedna od omiljenih vrsta ribe mnogima, a ako ga dobro spremite i oni koji ga manje vole rado će posegnuti za ovim jelom. Marinada će mu dati poseban šmek, a ceo postupak pripreme je vrlo jednostavan.
Sastojci:
- 12 parčića šarana
- 200 g kukuruznog brašna
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- pola kašičice peršuna
- 1 limun
- 1 kašičica biljnog začina
- so
Za marinadu:
- 2 dl ulja
- 2 čena belog luka
- sok od jednog limuna
- pola veze svežeg peršuna
Priprema:
Parčiće šarana dobro usolite i ostavite da odstoje sat vremena. Napravite marinadu tako što ćete pomešati ulje, sok od limuna, sitno seckan beli luk i sitno iscekan sveži peršun. Izvadite ribu iz frižidera i svako parče premažite ovom marinadom sa obe strane, pa vratite u frižider posudu u kojoj je riba, a koju ćete poklopiti folijom na još sat vremena da se marinira. Pleh u kom ćete peći ribu obložite papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 200 stepeni. U dubljoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, mlevenu papriku, suvi začin i suvi peršun. Svako parče ribe uvaljajte u ovu mešavinu i pažljivo slažite u pleh. Ribu pecite 20 minuta sa jedne strane, potom svako parče okrenite, pa pecite još 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa