Sastojci:
- 200 g posnog margarina
- 320 g kikiriki putera
- prstohvat soli
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašičice arome vanile
- 320 g posnog mlevenog keksa
Za glazuru:
- 260 g crne čokolade
- 120 g kikiriki putera
Za dekoraciju:
- 25 g kikiriki putera
- 25 g seckanog kikirikija
Recept za posnu bajaderu:
Kako biste napravili posni kolač, ubacite margarin u činiju i otopite ga na najmanjoj vatri na šporetu. Sipajte kikiriki puter sobne temperature, prstohvat soli, šećer u prahu i aromu vanile pa sve dobro izmešajte žicom da se sjedini u smesu bez grudvica. Na kraju dodajte mleveni keks i kašikom dobro sjedinite u čvršću smesu.
Pleh dimenzija 28×20 cm obložite ga papirom za pečenje, tako da krajevi vire van pleha kako biste kolač lakše izvadili iz pleha zajedno sa papirom kad se stegne. Istresite smesu za kolač, dobro rasporedite i poravnajte. Stavite u frižider dok pripremate glazuru.
Za glazuru na pari otopite čokoladu sa kikiriki puterom. Izmešajte kašikom da se lepo sjedini, sipajte preko bajadere i poravnajte. Odozgo pospite kikirikijem i razmažite malo kikiriki putera, za ukras, ukoliko želite.
Kolač treba da bude u frižideru najmanje par sati, da se stegne. Nakon toga ga isecite. Možda ćete želeti da napravite i posnu rozen tortu.
Pročitajte i kako se prave dve vrste posnih sitnih kolača od jedne smese
BONUS VIDEO
StvarUkusa