Sastojci:
- 1 šaran
- 350 g pirinča
- 1 veća glavica crnog luka
- 8 krompira, oljštenih i isečenih
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- ulje
- so, biber, lovorov list, crvena paprika, po ukusu
Recept za šarana zapečenog sa krompirom i pirinčem:
Kako biste napravili šarana, prvo ga posolite. Luk isecite na trake, a krompir na kolutove i takođe ih posolite. Operite pirinač i ocedite. U dublju tepsiju sipajte malo ulja pa rasporediti pola od pripremljenog luka.
Pirinač ravnomerno pospite po luku, pa stavite kolutove krompira, dodajte suvi začin, lovorov list, malo pobiberite, pa rasporedite drugu polovinu luka. Stavite ribu odozgo. Po vrhu pospite mlevenu papriku i dobro pouljiti. Na kraju pažljivo dodajte oko litar mlake vode.
Krompir treba da bude dobro pečen.Bitno je da voda sva ispari, a da jelo ostane sočno. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 C, 15 minuta, a zatim smanjite na 180 C. Povremeno zavirite u rernu i proverite da li je krompir pečen i da li je isparila voda iz tepsije. Kada je gotovo, servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pečenog šarana u crvenom sosu posutog sirom.
Pročitajte kako se prave ćufte od šarana u paradajz sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa