Manastirski kolač sa medom i vinom po receptu monahinje Atanasije

Ovaj kolač od meda i vina, po receptu monahinje Atanasije, pravi se lako, a mirisom i ukusom podseća na stare manastirske trpeze.
Manastirski kolač sa medom i vinom po receptu monahinje Atanasije Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 ml belog vina 
  • 200 ml biljnog ulja
  • 200 g meda
  • 1 kašičica praška za pecivo razmućena u 2–3 kašike mineralne vode
  • Prstohvat soli i rendani muškatni oraščić
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1–2 kašike tamnog ruma (po želji)
  • 180–200 g glatkog brašna (koliko bude potrebno da smesa bude tečna)

Za glazuru:

  • 150 ml belog vina
  • 100 g šećera
  • ½ kesice želatina (u prahu ili listići)
  • 1 kašičica biljnog ulja (za sjaj)

Priprema:

Ovaj mirisni, mekan kolač od vina i meda – osmišljen prema receptu monahinje iz manastira Rukumija – savršen je za dane posta i posebne prilike.

Savet:

Da glazura ravnomerno upije, obavezno kolac prvo ostavite da se potpuno ohladi, pa tek onda prelijte.

U dubljoj posudi umutite med, vino i ulje.

Posebno razmutite prašak za pecivo u mineralnoj vodi pa umešajte u smesu zajedno sa muskantnim oraščićem, solju, vanilin šećerom i rumom. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete umereno tečno testo (ne gušće od vina). Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite na 180 °C oko 25–30 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista).

Ugrejte vino sa šećerom da se rastopi, umešajte želatin i na kraju dodajte ulje za sjaj. Kada se biskvit ohladi, premažite ga tankim slojem džema (opciono), a zatim prelijte glazurom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Mekana torta sa džemom i kokosom Izvor: instagram/cookistwow