Sastojci:
- 200 ml belog vina
- 200 ml biljnog ulja
- 200 g meda
- 1 kašičica praška za pecivo razmućena u 2–3 kašike mineralne vode
- Prstohvat soli i rendani muškatni oraščić
- 1 kesica vanilin šećera
- 1–2 kašike tamnog ruma (po želji)
- 180–200 g glatkog brašna (koliko bude potrebno da smesa bude tečna)
Za glazuru:
- 150 ml belog vina
- 100 g šećera
- ½ kesice želatina (u prahu ili listići)
- 1 kašičica biljnog ulja (za sjaj)
Priprema:
Ovaj mirisni, mekan kolač od vina i meda – osmišljen prema receptu monahinje iz manastira Rukumija – savršen je za dane posta i posebne prilike.
U dubljoj posudi umutite med, vino i ulje.
Posebno razmutite prašak za pecivo u mineralnoj vodi pa umešajte u smesu zajedno sa muskantnim oraščićem, solju, vanilin šećerom i rumom. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete umereno tečno testo (ne gušće od vina). Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite na 180 °C oko 25–30 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista).
Ugrejte vino sa šećerom da se rastopi, umešajte želatin i na kraju dodajte ulje za sjaj. Kada se biskvit ohladi, premažite ga tankim slojem džema (opciono), a zatim prelijte glazurom.
Bonus video