Sastojci:
- 60 g šljiva
- 2 kašike lanenog semena
- 230 g sitno rendane šargarepe
- 80 g ovsene kaše
- 60 g badema
- 100 ml biljnog mleka po izboru
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat
- 2 kašičice stevije
Za krem:
- 400 ml posne slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
Recept za posni kolač sa šargarepom:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo operite i narendajte šargarepu, a šljive isecite na sitno. Laneno seme se može koristiti kao zamena za jaja u receptima. Da biste to uradili, izmeljite laneno seme sa 6 kašika vode i ostavite da se zgusne oko 10 minuta.
U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sjedini. U drugoj posudi pomešajte rendanu šargarepu, seckane šljive, laneno seme i biljno mleko. Dodajte steviju i dobro promešajte.
U suvu smesu dodajte mokru i mešajte dok se ne formira homogena smesa. Na kraju dodajte izmrvljene bademe i ponovo promešajte. Smesu sipajte u podmazan pleh i stavite u zagrejanu rernu na 170°C. Pecite oko 30-35 minuta ili dok ne porumeni. Proverite čačkalicom - ako izađe čista, kolač je gotov.
Dok se kolač peče, možete pripremiti krem. Umutite biljnu pavlaku sa šećerom i u prahu. Kada je kolač ispečen i ohlađen, isecite ga na 3 ili 4 dela, u zavisnosti od željene visine. Nanesite kremu između slojeva i na vrh. Ukrasite seckanim bademima.
Pre serviranja ostavite kolač da se ohladi u frižideru najmanje 1 sat. Ovo će pomoći da se krema stegne i da se kolač lakše seče. Uživajte! Možda ćete ćete želeti da napravite i keks kolač sa belim filom preliven čokoladom.
Pročitajte kako se pravi kolač sa švapskim sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa