Sastojci:
- 140 g slanog putera, isečenog na 10 komada
- 170 g gorke čokolade, seckane
- 25 g kakao praha
- 1 kašika instant espreso praha
- 4 velika jajeta, sobne temperature
- 160 g šećera
- 100 g bademovog brašna
- ½ kašičice kuhinjske soli
- 3 kašike tamnog ruma
Recept za čokoladni espreso kolač:
Kako biste napravili ovaj kolač, zagrejte rernu na 176 stepeni C, sa rešetkom u srednjem položaju. Namažite maslacem kvadratnu tepsiju 20 cm, dno obložite papirom za pečenje i premažite papir maslacem.
U srednjem tiganju rastopite puter. Sklonite sa vatre i dodajte čokoladu, kakao i espreso prah. Ostavite da odstoji nekoliko minuta da čokolada omekša, a zatim umutite dok smesa ne postane glatka. Ohladite dok ne bude toplo na dodir.
U velikoj posudi snažno umutite žumanca i 107 grama šećera dok ne postanu kremasti, oko 30 sekundi. Dodajte čokoladnu mešavinu i umutite dok ne postane homogena. Dodajte bademovo brašno i so, a zatim umutite dok se potpuno ne sjedini. Umutiti i rum i stavite na stranu.
Mikserom mutite belanca na srednjoj brzini, 1 do 2 minuta. Dok mikser radi, postepeno dodajte preostalih 53 grama šećera, a zatim mutite dok belanca ne postanu mekana, oko 2 minuta. U smesu žumanaca i čokolade dodajte otprilike trećinu umućenih belanaca i promešajte silikonskom špatulom. Ubacite preostalo belance i lagano ga umešajte u testo dok ne ostanu tragovi. Prebacite u pripremljenu tepsiju i lagano protresite ili nagnite posudu da se testo izravna.
Pecite kolač, 30 do 35 minuta. Ohladite na rešetki 30 do 45 minuta. Prođite nožem oko unutrašnje ivice tiganja, a zatim okrenite na tanjir. Potpuno ohladite. Pre serviranja pospite kakaoom. Možda ćete želeti da napravite i kolač od višanja u sirupu od proseka.
Pročitajte kako se pravi zebra kolač po ruskom receptu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.