Sastojci:

  • 5 zrelih malih banana
  • 2 pomorandže
  • 150 ml soka od pomorandže
  • 100 ml vode
  • 40 g instant želatina
  • Malo maslinovog ulja za kalup
  • Po želji: med za dekoraciju

Priprema:

Ako tražite zdrav, osvežavajući i brz kolač bez dodatog šećera, ovaj voćni žele od banana i pomorandže je pravi izbor! Priprema traje samo nekoliko minuta, a rezultat je lagan, aromatičan i potpuno prirodan desert u kom možete uživati bez griže savesti. Kombinacija slatkih banana i osvežavajućih pomorandži daje savršenu ravnotežu ukusa.

✔ Koristite zrele banane, jer su prirodno slatke i daju najbolji ukus bez dodatog šećera.

✔ Možete koristiti silikonske kalupe za lakše vađenje želea ili jednostavno sipati smesu u čaše i poslužiti direktno.

✔ Za drugačiji ukus, eksperimentišite sa voćem! Možete dodati mango, jagode ili ananas za osvežavajuću varijantu.

Priprema je jednostavna i ne zahteva pečenje – samo blendanje, mešanje i hlađenje.

Banane oljuštite i isecite na manje komade. Pomorandže oljuštite, odstranite semenke i isecite na komade. Stavite banane i pomorandže u blender. Dodajte 150 ml sveže ceđenog soka od pomorandže. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

U posebnoj posudi pomešajte 100 ml vode sa instant želatinom i dobro promešajte. Ostavite nekoliko minuta da želatin nabubri. Nabubreli želatin zagrejte u mikrotalasnoj 25-30 sekundi, ali PAZITE – ne sme da proključa! Ako nemate mikrotalasnu, možete ga otopiti na pari uz stalno mešanje. Rastopljen želatin sipajte u voćnu smesu i sve dobro promešajte da se sjedini. Kalup lagano premažite tankim slojem maslinovog ulja da biste lakše izvadili žele nakon hlađenja.

Sipajte smesu u kalup i stavite u frižider na najmanje 4-5 sati, ili još bolje – preko noći, dok se potpuno ne stegne. Kada je žele stegnut, pažljivo ga izvadite iz kalupa. Po želji ga možete preliti medom za dodatnu slatkoću.

Bonus video

Čokoladni mus u kori od pomorandže Izvor: Čokoladni mus u kori od pomorandže