Sastojci:
- 5 zrelih malih banana
- 2 pomorandže
- 150 ml soka od pomorandže
- 100 ml vode
- 40 g instant želatina
- Malo maslinovog ulja za kalup
- Po želji: med za dekoraciju
Priprema:
Ako tražite zdrav, osvežavajući i brz kolač bez dodatog šećera, ovaj voćni žele od banana i pomorandže je pravi izbor! Priprema traje samo nekoliko minuta, a rezultat je lagan, aromatičan i potpuno prirodan desert u kom možete uživati bez griže savesti. Kombinacija slatkih banana i osvežavajućih pomorandži daje savršenu ravnotežu ukusa.
✔ Koristite zrele banane, jer su prirodno slatke i daju najbolji ukus bez dodatog šećera.
✔ Možete koristiti silikonske kalupe za lakše vađenje želea ili jednostavno sipati smesu u čaše i poslužiti direktno.
✔ Za drugačiji ukus, eksperimentišite sa voćem! Možete dodati mango, jagode ili ananas za osvežavajuću varijantu.
Priprema je jednostavna i ne zahteva pečenje – samo blendanje, mešanje i hlađenje.
Banane oljuštite i isecite na manje komade. Pomorandže oljuštite, odstranite semenke i isecite na komade. Stavite banane i pomorandže u blender. Dodajte 150 ml sveže ceđenog soka od pomorandže. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
U posebnoj posudi pomešajte 100 ml vode sa instant želatinom i dobro promešajte. Ostavite nekoliko minuta da želatin nabubri. Nabubreli želatin zagrejte u mikrotalasnoj 25-30 sekundi, ali PAZITE – ne sme da proključa! Ako nemate mikrotalasnu, možete ga otopiti na pari uz stalno mešanje. Rastopljen želatin sipajte u voćnu smesu i sve dobro promešajte da se sjedini. Kalup lagano premažite tankim slojem maslinovog ulja da biste lakše izvadili žele nakon hlađenja.
Sipajte smesu u kalup i stavite u frižider na najmanje 4-5 sati, ili još bolje – preko noći, dok se potpuno ne stegne. Kada je žele stegnut, pažljivo ga izvadite iz kalupa. Po želji ga možete preliti medom za dodatnu slatkoću.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda