Domaća pašteta od kikirikija: Najukusniji namaz za post na vodi, pravićete ga sve do Božića

Isprobajte domaću paštetu od kikirikija koju ćete praviti sve do Božića jer je najukusniji namaz za post na vodi.
Domaća pašteta od kikirikija Foto: Shutterstock

Kada poželite nešto ukusno, hranljivo i potpuno posno, domaća pašteta od kikirikija je pravo otkriće. Kremasta, aromatična i puna ukusa, idealna je za dane kada se posti na vodi, ali i kada jednostavno želite brz i zdrav namaz koji se priprema bez mnogo truda.

Odlično se slaže uz tost, sveže povrće ili posne kiflice. Ova pašteta spaja jednostavne sastojke - kuvani krompir i šargarepu, pečeni kikiriki, senf i začine, ali rezultat je neverovatan, gotovo kao da je reč o delikatesnom namazu iz prodavnice.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća, posna

Tip jela: namaz / pašteta

Porcije/Količina: 8-10 porcija

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja: 20-25 minuta

Ukupno vreme pripreme: 30-35 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 3 srednja krompira
  • 3 šargarepe
  • 250 g pečenog kikirikija
  • 1 mali kiseli krastavčić
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje povrća

Krompir i šargarepu oljuštite, iseckajte na krupnije komade i kuvajte dok potpuno ne omekšaju. Procedite ih i ispasirajte u glatku kašu.

Savet za kremastiju teksturu:

Ukoliko želite još kremastiju verziju, dodajte kašiku-dve vode u kojoj se kuvao krompir i umutite štapnim mikserom - pašteta će biti baršunasta i savršena za mazanje.

 2. korak: Priprema kikirikija

Pečeni kikiriki sameljite u blenderu ili secku dok ne postane sitan i ujednačen, ali ne potpuno u pastu - malo teksture je poželjno.

3. korak: Spajanje sastojaka

U pire od krompira i šargarepe dodajte mleveni kikiriki, sitno iseckan beli luk i kiseli krastavac, senf, so i biber. Sve dobro sjedinite.

4. korak: Hlađenje

Po želji, ostavite paštetu u frižideru najmanje 20-30 minuta da se ukusi povežu i da postane čvršća.

5. korak: Posluženje

Mažite je na hleb ili je iskoristite kao namaz za posni sendvič.

Isprobajte i naš recept za posnu kiselu pavlaku, najbolja je zamena za mlečnu, a priprema traje samo 10 minuta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.