Božićni kolačići sa čokoladnim kremom: Praznični recept koji obožavaju i mali i veliki ljudi

Isprobajte praznični recept koji obožavaju i mali i veliki ljudi - božićne kolačiće sa čokoladnim kremom.
Božićni kolačići sa kremom Foto: Shutterstock

Božićni kolačići sa čokoladnim kremom su sitni praznični zalogaji koji očaravaju svakoga ko ih proba - mekani su, prhki, bogati kakaom i ispunjeni savršeno kremastim čokoladnim punjenjem. 

Posebna draž ovog recepta je jednostavna priprema: deca mogu bez problema da pomognu u valjanju kuglica i dodavanju šarenih mrvica. To ih čini savršenim izborom za porodično pečenje kolača tokom praznika. A zbog obilja čokolade - i u testu i u punjenju - podjednako ih vole i mali i veliki.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: slatki kolačići / praznični desert

Porcije/Količina: 20 kolačića

Vreme pripreme: 1 sat i 25 minuta (uključujući hlađenje 1 sat)

Vreme pečenja: 15 minuta

Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 40 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 170 g putera, sobne temperature
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g belog šećera
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • šarene mrvice za dekoraciju (po želji)
  • 120 g čokoladnog krema

Priprema:

1. korak: Mešanje suvih sastojaka

Obložite dva pleha papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao, so i prašak za pecivo.

Savet za bolju aromu kolačića:

Možete dodati malo cimeta ili narendane pomorandžine kore u testo za intenzivniju aromu.

 2. korak: Mućenje putera sa šećerom i jajetom

U drugoj posudi mikserom umutite puter sa smeđim i belim šećerom dok ne postanu svetli i penasti, oko 2-3 minuta. Dodajte jaje i vanilu, dobro sjedinite, potom na niskoj brzini postepeno umešajte suve sastojke.

3. korak: Oblikovanje kolačića

Ako koristite šarene mrvice, sipajte ih na veliki tanjir. Testo podelite na 20 delova, formirajte kuglice, polovinu uvaljajte u mrvice i rasporedite na pleh sa razmakom od oko 5 cm. Palcem ili okruglim vrhom varjače napravite malo udubljenje u sredini svake kuglice (do tri četvrtine dubine). Ostavite u frižideru da se stegnu oko 1 sat.

4. korak: Pečenje

Zagrejte rernu na 175 stepeni i pecite kolačiće 12-15 minuta, okrećući pleh na polovini. Nakon pečenja, lagano pritisnite udubljenja nazad da se formiraju centra. Ostavite da se prohlade 5 minuta, pa prenesite na rešetku da se potpuno ohlade.

5. korak: Punjenje kolačića

Kašikom ili uz pomoć poslastičarske kesice napunite svako udubljenje sa po kašičicom krema. 

Bacite pogled i na naš kolačić nedelje, tri vrste božićnih medenjaka od jedne smese, po receptu koji svi vole.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.