Raskošni jelovnikza Novu godinu sastoji se iz pilećeg filea u mednoj glazuri, salate sa mesom i maslinama, pite sa spanaćem i feta sirom i čokoladne torte sa malinama. Možda će vam se dopasti i neka druga novogodišnja trpeza, ali u ovom raskošnom jelovniku zaista imate sve od jela što bi se moglo poželeti za Novu godinu. Pročitajte kako se spremaju jela!
1. Pileći file u mednoj glazuri
Sastojci:
- 4 pileća filea
- so i biber po ukusu
- 1/4 šolje meda
- 2 kašike putera
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- ruzmarin za dekoraciju
Priprema pilećeg filea u mednoj glazuri:
Posolite i pobiberite pileće filete. Ugrejte puter u tiganju, dodajte beli luk, pa pržite kratko. Dodajte med i zagrevajte dok se ne karamelizuje preliv za piletinu. Dodajte pileće filete i pecite ih sa svake strane dok ne postanu zlatnosmeđi.
Servirajte sa prelivom od meda i ukrasite ruzmarinom.
3. Salata sa mesom i maslinama:
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (bataci ili belo meso)
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/2 šolje crnih maslina, naseckanih
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber, majčina dušica po ukusu
Priprema salate sa mesom i maslinama:
Skuvajte pileće meso dok ne omekša. Zatim uklonite kosti i piletinu iseckajte. Propržite crni i beli luk na maslinovom ulju dok ne omekšaju. Pomešajte luk sa piletinom, dodajte masline, začinite i dobro promešajte. Služite salatu uz toplo pecivo, kao predjelo.
3. Pita sa spanaćem i feta sirom
Sastojci:
Fil:
- 500 g svežeg spanaća
- 200 g feta sira, izmrvljenog
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 3 jajeta
- 200 ml kisele pavlake
- so, biber, muskatni oraščić po ukusu
Kora:
- 10 listova kora za pitu
- 100 g putera, rastopljenog
Priprema pite sa spanaćem i feta sirom:
Propržite crni luk, dodajte spanać i dinstajte dok ne omekša. Umutite jaja, dodajte pavlaku, feta sir, spanać i začine.
U pleh, prethodno nauljen, stavite dve kore, pa ih premažite rastopljenim puterom. Ravnomerno rasporedite fil, pa preko stavite koru. Isto premažite prvo puterom, pa film i tako sve dok ne utrošite sve sastojke. Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 18 stepeni dok ne postane zlatnosmeđa.
4. Čokoladna torta sa malinama
Sastojci:
Kora:
- 200 g crne čokolade
- 150 g putera
- 200 g šećera
- 4 jajeta
- 150 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Fil:
- 300 g malina
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g crne čokolade
Priprema čokoladne torte sa malinama:
Kora: Istopite čokoladu i puter, pa dodajte šećer, jaja, brašno i prašak za pecivo. Ispecite koru u kalupu za tortu.
Fil: Umutite slatku pavlaku, dodajte otopljenu čokoladu i maline.
Nafilujte koru i ostavite tortu sa čokoladom i malinama da odstoji u frižideru i da se stegne.
Uživajte u jelovniku za Novu godinu!
Pročitajte i ovaj PREDLOG JELOVNIKA ZA NAJLUĐU NOĆ
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem