Slani rolati su predjelo koje se nekada služilo samo na slavama ili za praznike, ali danas možete da ih napravite i za ručak ili večeru. Na društvenim mrežama postoje recepti za slane rolate koji su za kratko vreme oduševili mnoge, a mi vam predlažemo da isprobate i ovaj. Reč je o šarenom slanom rolatu koji se pravi sa sirom i pavlakom, a ako želite da obogatite nadev slobodno u njega dodajte sekcanu šunku, kao i papriku ili krastavac.
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika ulja
- 3 kašike pavlake za kuvanje
- 6 kašika brašna
- 3 ravne kašičice praška za pecivo
- malo spanaća
- 2 kašike dimljene paprike
- 3 kašike rendanog sira
- Za nadev:
- 400 g feta sira
- 400 g kisele pavlake
- 1 kašičica belog luka u prahu
Recept za šareni slani rolat sa pavlakom i feta sirom:
Napravite smesu za koru
U posudi pomešajte dva žumanceta, pa sipajte dve kašike ulja, kašiku pavlake za kuvanje i dodajte dve kašike brašna, kao i jednu kašičicu praška za pecivo. Sve dobro umutite, pa dodajte seckani spanać i lepo promešajte.
U drugoj posudi pomešajte dva žumanceta, pa sipajte dve kašike ulja, kašiku pavlake za kuvanje, a onda dodajte i dve kašike brašna, kao i jednu kašičicu praška za pecivo. Sve dobro sjedinite, pa dodajte dimljenu papriku i promešajte.
U trećoj posudi umutite dva žumanceta sa kašikom pavlake za kuvanje, pa sipajte dve kašike ulja i dodajte dve kašike brašna, kao i kašičicu praška za pecivo. Sve dobro sjedinite, pa dodajte rendani sir i promešajte.
Svi 6 belanaca umutite u čvrst šne i podelite na 4 jednaka dela. U svaku posudu sa žumancima dodajte šne od belanaca i lagano sjedinite.
Sipajte smese na pleh obložen pek papirom, sipajte naizmenično kako bi kora bila prošarana. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12 minuta.
Napravite nadev za šareni slani rolat
U posudi pomešajte izmrvljeni feta sir sa kiselom pavlakom, pa pospite belim lukom u prahu. Sve dobro sjedinite i premažite preko ohlađene kore. Urolajte i slani rolat obmotajte providnom folijom, pa stavite u frižider na par sati da se stegne.
Služite šareni slani rolat
Isecite rolat na kolutove, pa poređajte na tacnu. Ovako pripremljen slani rolat je idealan za praznike ili mrsne slave.
Pročitajte i ovo: Rolat sa spanaćem i pršutom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus