Bejlis kuglice za doček Nove godine: Mekani čokoladni zalogajčići od samo 5 sastojaka

Saznajte kako da za Novu godinu napravite bejliz kuglice od samo 5 sastojaka. Mekane su i čokoladne.
Foto: Shutterstock

Bejlis kuglice su brz i jednostavan desert bez pečenja, savršen kada vam se jedne nešto slatko, kremasto i bogato čokoladnim ukusom.

Pripremaju se od samo nekoliko sastojaka, lako se oblikuju i čuvaju u frižideru, pa su praktične za praznike, slavlja ili kao zalogajčić uz kafu. Kombinacija čokolade, lešnika i blage kremaste note likera u svakom zalogaju će vas očarati.

Toliko su dobre da ćete poželeti da ih podelite sa nekim, tako da su sjajna opcija ako planirate doček Nove godine u gostima. Ovo će biti sjajna mala poslastica za nazdravljanje godini pred vama.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: sitni kolači

Porcije/Količina: oko 15–20 kuglica

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme hlađenja: minimum 30 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 45 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 1 puna kašika nugat krema
  • 2-3 kašike krem likera (Bejlis)
  • 175 g čokolade za kuvanje
  • malo arome vanile
  • čokoladne mrvice za valjanje (opciono)

Priprema:

1. korak: Pravljenje smese

U mleveni keks dodajte nugat krem, liker i vanilu, pa dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Verzija bez alkohola:

Ako želite da napravite verziju kolača bez alkohola, samo u smesu ubacite istu količinu slatke pavlake umesto likera.

 2. korak: Oblikovanje

Od smese rukama oblikujte kuglice željene veličine.

3. kuglice: Topljenje čokolade i valjanje

Čokoladu otopite na pari ili tihoj vatri. Kuglice umočite u otopljenu čokoladu, pa ih uvaljajte u čokoladne mrvice, po želji.

4. korak: Hlađenje

Ređajte ih na papir za pečenje i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegnu.

Ukoliko tražite ideje za posne sitne kolače za praznike, pogledajte naš recept za 3 tri vrste plazma kuglica.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.