Bela čorba po kafanskom receptu za Novu godinu: Toliko je dobra da će svi tražiti tanjir više

Isprobajte kafanski recept za belu čorbu. Toliko je dobra da će svi tražiti tanjir više za Novu godinu.
Foto: Shutterstock

Bela čorba na kafanski način budi apetit već na prvi zalogaj, greje i telo i dušu i najlepši je uvod u bogat obrok koji sledi. Kremasta, blaga, a opet puna ukusa, donosi onu poznatu toplinu kakvu pamtimo iz dobrih kafana, gde se uvek traži tanjir više.

Topla i nežna, ova čorba polako otvara obrok, priprema nepce za sve đakonije koje dolaze i ostavlja utisak da je svaka kašika kuvana s pažnjom.

Njena jednostavnost krije raskošan ukus, a sitni dodaci poput peršuna ili par kapi limuna daju joj završnu notu zbog koje gosti uvek pitaju: „Kako si je pravila?“

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: čorba

Porcije/Količina: 6 porcija

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja: oko 60 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 20 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 2 glavice crnog luka
  • 4-5 kašika ulja
  • 500 g pilećeg mesa
  • 3 srednje šargarepe
  • 3 srednja krompira
  • 1 kašika brašna
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • limunov sok ili sirće, po ukusu

Priprema:

1. korak: Dinstanje luka

Sitno iseckani crni luk dinstajte na dve kašike ulja na tihoj vatri dok ne postane staklast i mirisan.

2. korak: Dodavanje mesa

Pileće meso iseckano na kockice dodajte dinstanom luku, kratko propržite i nastavite lagano dinstanje uz povremeno mešanje nekoliko minuta.

3. korak: Povrće i začini

Nalijte malo vode, tek da sastojci ogreznu, pa ubacite sitno seckanu šargarepu i krompir. Dodajte suvi začin i biber, promešajte, a zatim dolijte još oko dve litre vode.

Tajna lepe arome:

Kada izdinstano povrće i meso nalijete vodom, dodajte im 2 lista lovora - to će čorbi dati pravi kafanski šmek.

 4. korak: Kuvanje

Čorbu kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena, uz povremeno mešanje, dok povrće i meso potpuno ne omekšaju, a ukusi se povežu.

5. korak: Zaprška

Na dve kašike ulja malo propržite kašiku brašna dok ne promeni boju i zamiriše. Sipajte u čorbu uz mešanje. Dok se krčka, pomešajte žumance sa pavlakom pa i to ubacite u čorbu.

6. korak: Završni dodaci

Posle nekoliko minuta krčkanja, kada se čorbica zgusne sklonite šerpu sa ringle, dodajte sitno seckan peršun i pažljivo promešajte. Po želji, dodajte nekoliko kapi limunovog soka ili malo sirćeta, oni će joj dati osvežavajuću kiselkastu notu.

Ako vas pak interesuje nešto drugačije, isprobajte našu krem čorbu od kukuruza šećerca sa krompirom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.