Sastojci:

  • 300 g kuvane slanine
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 l vruće vode
  • 400 g krompira + 1 rendani
  • 200 g kupusa
  • ulje - za prženje
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 kašike soli
  • mleveni crni biber - po ukusu
  • 1 veza svežeg peršuna
Zašto je korisno da jedete luk?

Luk sadrži brojne fitohemikalije koje jačaju zdravlje i pomažu u prevenciji bolesti. Sumpor je jedan od najzastupljenijih minerala u luku, koji pomaže u sintezi proteina i izgradnji ćelijskih struktura u telu. Alil-sulfidi iz luka odgovorni su za veliki broj zdravstvenih prednosti ovog povrća. Bogat je vitaminom C, folatima i vitaminom B6.

Recept za čorbicu sa kuvanom slaninom:

Kako biste napravili ovu čorbu, prvo isecite slaninu na male komade. Sipajte ulje u šerpu u kojoj ćete kuvati supu. Ubacite slaninu i malo je propržite. Isecite jedan crni luk na kockice, pa ga propržite sa salninom. Izrendajte jednu šargarepu na krupno rende. Dodajte je u šerpu i pržite 1-2 minuta.

Zatim ubacite 2-3 čena belog luka sitno seckana. Ponovo promešajte. Sipajte začine i dodajte 2 kašike paradajz pirea. Sve promešajte i malo propržite. Sipajte oko 2 litra ključale vode u šerpu i promešajte. Izrendajte jedan krompir na rende i dodajte u šerpu. Sitno iseckajte oko 200 g kupusa nožem. Posolite kupus i umesite ga rukama pa ubacite u čorbu.

Kuvajte čorbu oko 10-15 minuta, dok krompir ne bude gotov. Na kraju kuvanja dodajte oko 1/2 kašike soli, 2 lovorova lista, biber i sve promešajte. Iseckajte vezu peršuna i dodajte je u čorbu na samom kraju kuvanja. Sve promešajte i sklonite sa vatre. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i prolećnu minestrone čorbicu sa raznim povrćem.

Pročitajte kako se pravi gusta pileća čorba

BONUS VIDEO

Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama  Izvor: Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama

StvarUkusa