Sastojci:

  • 2 šargarepe iseckane na kockice
  • 2 stabljike celera iseckane na kockice
  • 1 tikvica iseckana na kockice
  • ½ crnog luka, sitno iseckanog
  • 450 g leblebija iz konzerve, oceđenih i ispranih
  • 240 g čeri paradajza, prepolovljenog
  • ½ kašičice paprike
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • ½ do 1 kašičica soli, po ukusu
  • 120 ml paradajz sosa
  • 1 povrtna kocka
  • 700 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
Zašto je korisno da jedete paradajz?

Paradajz je niskokalorična namirnica bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. U 100 grama paradajza nalazi se oko 18 kalorija, 3.9 grama ugljenih hidrata (od toga 2.6 grama šećera), 1.2 grama vlakana, 0.9 grama proteina i 0.2 grama masti. Od vitamina, sadrži vitamin C (13.7 mg, 23% preporučenog dnevnog unosa), vitamin A (833 IU, 17% preporučenog dnevnog unosa) i vitamin K (7.9 µg, 10% preporučenog dnevnog unosa). Od minerala, paradajz je dobar izvor kalijuma (237 mg, 7% preporučenog dnevnog unosa) i folata (15 µg, 4% preporučenog dnevnog unosa).

Recept za paradajz čorbicu sa povrćem:

Kako biste napravili čorbu, prvo u velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk, šargarepu i celer. Pržite oko 5 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekšaju i ne zamirišu. Dodajte tikvice i prepolovljeni čeri paradajz. Kuvajte još 3-4 minuta dok paradajz ne počne da se raspada i pušta sok.

Pospite paprikom, suvim začinima i solju povrće. Dobro promešajte da se obloži. Rastvorite povrtnu kocku toploj vodi. Sipajte čorbu u šerpu sa paradajz sosom i leblebijama. Dovedite do blagog ključanja. Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte lovorov list, poklopite i krčkajte 15-20 minuta dok povrće ne omekša i ukusi se ne sjedine.

Probajte i prilagodite začine. Za gušću teksturu, izgnječite malo leblebija kašikom ili izblendirajte štapnim blenderom i ponovo promešajte. Sipajte u činije i servirajte toplo. Pospite svežim peršunom, sa malo parmezana ili maslinovim uljem za dodatni ukus. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu čorbicu sa bamijom po makedonskom receptu.

Pročitajte kako se pravi čorbica sa kuvanom slaninom, gotova za pola sata

BONUS VIDEO

00:45
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba? Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa