Sastojci:
- 2 šargarepe iseckane na kockice
- 2 stabljike celera iseckane na kockice
- 1 tikvica iseckana na kockice
- ½ crnog luka, sitno iseckanog
- 450 g leblebija iz konzerve, oceđenih i ispranih
- 240 g čeri paradajza, prepolovljenog
- ½ kašičice paprike
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- ½ do 1 kašičica soli, po ukusu
- 120 ml paradajz sosa
- 1 povrtna kocka
- 700 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Recept za paradajz čorbicu sa povrćem:
Kako biste napravili čorbu, prvo u velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk, šargarepu i celer. Pržite oko 5 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekšaju i ne zamirišu. Dodajte tikvice i prepolovljeni čeri paradajz. Kuvajte još 3-4 minuta dok paradajz ne počne da se raspada i pušta sok.
Pospite paprikom, suvim začinima i solju povrće. Dobro promešajte da se obloži. Rastvorite povrtnu kocku toploj vodi. Sipajte čorbu u šerpu sa paradajz sosom i leblebijama. Dovedite do blagog ključanja. Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte lovorov list, poklopite i krčkajte 15-20 minuta dok povrće ne omekša i ukusi se ne sjedine.
Probajte i prilagodite začine. Za gušću teksturu, izgnječite malo leblebija kašikom ili izblendirajte štapnim blenderom i ponovo promešajte. Sipajte u činije i servirajte toplo. Pospite svežim peršunom, sa malo parmezana ili maslinovim uljem za dodatni ukus. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu čorbicu sa bamijom po makedonskom receptu.
Pročitajte kako se pravi čorbica sa kuvanom slaninom, gotova za pola sata
BONUS VIDEO
StvarUkusa
