Sastojci:

  • 1 kg sveže bamije
  • 475 g seckanog celera
  • 1 seckana zelena paprika
  • 1 veliki crni luk, seckani
  • 113 g putera
  • 240 g seckanog paradajza
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1⁄2 kašičica crnog bibera
  • 1,5 l ključale vode
Zašto je korisno da jedete bamiju?

Bamija je namirnica prepuna vlakana, vitamina i minerala. Ima visok sadržaj proteina i malo kalorija. Bogata je ugljenim hidratima koji sporo oslobađaju energiju, pa dugo održava sitost. Prepuna je vitaminima K i C, kao i antioksidansima. Sadrži i nezasićene masne kiseline. Pored navedenih, sadrži i vitamine A i B6, kao i minerale poput kalcijuma, magnezijuma i folne kiseline. Dobra je za jačanje imunog sistema.

Recept za čorbicu sa bamijom po makedonskom receptu:

Kako biste napravili ovu čorbu, prvo odsecite stabljike sa bamije i isecite je. Otopite puter u šerpi i propržite bamiju, celer, papriku i crni luk dok ne omekšaju.

Dodajte paradajz, papriku, crni biber i so i dobro promešajte. Dodajte ključalu vodu i krčkajte oko 1 sat, dok povrće ne omekša. Ostaci kuvane piletine ili drugog mesa mogu se dodati u ovu čorbu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbicu sa kuvanom slaninom, gotovu za pola sata.

Pročitajte kako se pravi prolećna minestrone čorbica sa raznim povrćem

BONUS VIDEO

Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama  Izvor: Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama

  StvarUkusa