Sastojci:

  • 4 velika crna luka, oljuštena
  • 60 ml maslinovog ulja, plus još za prelivanje
  • 450 g mlevenog mesa, podeljeno
  • 240 g iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 2 kašičice soli
  • 1 prstohvat paprike u prahu
  • 4 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 180 g belog pirinča
  • 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 360 ml pilećeg bujona
  • 80 g izmrvljenog feta sira
  • 60 g seckanog peršuna
  • 60 g seckane sveže nane
  • 60 g seckanog svežeg origana, plus još za ukrašavanje

Za paradajz bujon:

  • 1 l vode u kojoj se kuvao luk
  • 475 ml paradajz sosa
  • 2 kašike pilećeg bujona
Zašto je korisno da jedete crni luk?

Crni luk ima malo kalorija, ima nizak glikemijski indeks, bogat je ali-sulfidima koji su korisni za srce i borbu protiv slobodinih radikala. Sadrži vitamin C koji jača imunitet.

Recept za crni luk punjen mlevenim mesom:

Kako biste napravili crni luk punjen mesom, odsecite 2,5 cm sa svakog kraja luka. Postavite luk na ravnu stranu, stavite vrh oštrog noža u sam centar i napravite jedan rez, pravo nadole od vrha luka do dna. Litar posoljene vode stavite na laganu vatru, dodajte luk i krčkajte dok ne omekša dovoljno da slojevi mogu lako da se odvoje, 20 do 30 minuta. Izvadite luk iz vode šupljikavom kašikom i ostavite da se ohladi. Ne bacajte vodu u kojoj se kuvao luk.

U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri i dodajte polovinu mlevenog mesa. Kuvajte i mešajte, usitnjavajući meso špatulom dok ne porumeni, oko 5 minuta. Dodajte seckani luk, crni biber, so i papriku u prahu i kuvajte, mešajući, dok luk ne postane providan, oko 5 minuta.

Dodajte beli luk, sušeni origano i paradajz pire i kuvajte, mešajući, nekoliko minuta. Dodajte pirinač i mešajte dok se ravnomerno ne premaže. Dodajte sirće i pileći bujon, smanjite vatru na srednju i kuvajte, mešajući, dok pirinač ne upije svu tečnost, oko 20 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 15 minuta.

Dodajte preostalo mleveno meso, fetu, peršun, nanu i origano u činiju, zajedno sa ohlađenom smesom pirinča. Dobro promešajte da se sjedine. Pustite da se hladi. Za paradajz čorbu, sipajte oko 1 l vode u kojoj se kuvao luk u šerpu, dodajte paradajz sos i pastu od pilećeg bujona. Pustite da proključa na jakoj vatri, smanjite vatru na nisku i držite toplo dok ne zatreba.

Zagrejte rernu na 190 stepeni C. Odvojte delove luka na 18 komada, idealno bi bilo da koristite one iz sredine lukovice koji su dovoljno dugački da pokriju fil. Po želji, pokidajte ili iseckajte dodatni luk i dodajte na dno velike posude za pečenje.

Dodajte oko 2 zaobljene kašike fila na svaki deo luka i uvijte lukom, da pokrije fil. Stavite punjeni luk u posudu za pečenje i prelijte paradajz čorbom preko luka. Pokrijte folijom i stavite na pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 1 sat. Skinite foliju i nastavite da pečete, nepokriveno, dok luk ne omekša, a fil potpuno ne bude pečen, još oko 1 sat. Ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pikantni luk pečen u foliji.

Pročitajte kako se prave kolutići od luka iz rerne

BONUS VIDEO

Francuska supa sa lukom Izvor: Francuska supa sa lukom

StvarUkusa