Prasorizo ili pilav je tradicionalno grčko jelo napravljeno od jednostavnih sastojaka i gotovo je za tili čas. To je vegetarijanski pilav koji se priprema od prazlika i pirinča, ali se dodaje još nekoliko vrsta luka. Ovako pripremljen pilav je odličan predlog za lagani letnji ručak, a ako želite možete da ga služite i sa mesom. 

Sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja
  • 7 praziluka
  • 3 crna luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 mladi luk
  • 2 šolje pirinča 
  • 5 šolja bujona
  • 1 kašičica sušene mirođije
  • 50 ml soka od limuna

Recept za pilav od praziluka: 

Operite praziluk i isecite na kolutove. U tiganju na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša, pa dodajte praziluk i pržite dok ne omekša. Posolite i promešajte. Zatim dodajte mleveni beli luk i posle minut dodajte i seckani mladi luk. Ponovo promešajte, pa dodajte pirinač koji ste prethodno oprali, sipajte bujon i sok od limuna. Posolite i pobiberite, pa ostavite da proključa. Zatim smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta. Ukrasite mirđijom. 

Pročitajte i ovo: Brži i lakši recept za pilav bez pečenja

BONUS VIDEO: 

TikTok/mad.eats Meksički pirinač

StvarUkusa/S.B.