Prasorizo ili pilav je tradicionalno grčko jelo napravljeno od jednostavnih sastojaka i gotovo je za tili čas. To je vegetarijanski pilav koji se priprema od prazlika i pirinča, ali se dodaje još nekoliko vrsta luka. Ovako pripremljen pilav je odličan predlog za lagani letnji ručak, a ako želite možete da ga služite i sa mesom.
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 7 praziluka
- 3 crna luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 mladi luk
- 2 šolje pirinča
- 5 šolja bujona
- 1 kašičica sušene mirođije
- 50 ml soka od limuna
Recept za pilav od praziluka:
Operite praziluk i isecite na kolutove. U tiganju na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša, pa dodajte praziluk i pržite dok ne omekša. Posolite i promešajte. Zatim dodajte mleveni beli luk i posle minut dodajte i seckani mladi luk. Ponovo promešajte, pa dodajte pirinač koji ste prethodno oprali, sipajte bujon i sok od limuna. Posolite i pobiberite, pa ostavite da proključa. Zatim smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta. Ukrasite mirđijom.
Pročitajte i ovo: Brži i lakši recept za pilav bez pečenja
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem