Prasorizo ili pilav je tradicionalno grčko jelo napravljeno od jednostavnih sastojaka i gotovo je za tili čas. To je vegetarijanski pilav koji se priprema od prazlika i pirinča, ali se dodaje još nekoliko vrsta luka. Ovako pripremljen pilav je odličan predlog za lagani letnji ručak, a ako želite možete da ga služite i sa mesom.
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 7 praziluka
- 3 crna luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 mladi luk
- 2 šolje pirinča
- 5 šolja bujona
- 1 kašičica sušene mirođije
- 50 ml soka od limuna
Recept za pilav od praziluka:
Operite praziluk i isecite na kolutove. U tiganju na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša, pa dodajte praziluk i pržite dok ne omekša. Posolite i promešajte. Zatim dodajte mleveni beli luk i posle minut dodajte i seckani mladi luk. Ponovo promešajte, pa dodajte pirinač koji ste prethodno oprali, sipajte bujon i sok od limuna. Posolite i pobiberite, pa ostavite da proključa. Zatim smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta. Ukrasite mirđijom.
Pročitajte i ovo: Brži i lakši recept za pilav bez pečenja
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus