Kremasta, mirisna i zlatnožuta – ova čorba od kukuruza i krompira greje stomak i dušu. Kukuruz daje prirodnu slatkoću, krompir nežnu punoću, a pavlaka i puter zaokružuju ceo ukus. Najlepše je što je dovoljno jednostavna za svaki dan, a opet dovoljno posebna da zablista i na svečanoj trpezi.

Osnovne informacije

Kuhinja: američka

Tip jela: čorba, predjelo

Porcije/Količina: 4 osobe

Vreme pripreme: 10 min

Vreme kuvanja: 20–25 min

Ukupno vreme: 35 min

Težina: lako

Sastojci:

  • 400 g kukuruza šećerca
  • 2 srednja krompira, oljuštena i iseckana na kockice
  • 1 srednji crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 30 g putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 800 ml povrtnog bujona ili vruće vode
  • 100 ml pavlake za kuvanje (po želji)
  • so i biber po ukusu
  • sveže začinsko bilje (peršun, vlašac ili korijander) za serviranje
Savet:

Ako želite lakšu verziju, izostavite pavlaku i umesto nje dodajte malo biljnog mleka (kokosovo, bademovo ili ovseno) – dobićete kremastu supu sa zanimljivim, egzotičnim ukusom.

Priprema:

Dinstanje povrća

U šerpi zagrejte puter i maslinovo ulje. Dodajte crni luk i dinstajte 4–5 minuta dok ne postane providan i sladunjav. Dodajte beli luk i propržite 30 sekundi, pazeći da ne zagori.

Dodavanje krompira i kukuruza

Ubacite krompir i zrna kukuruza. Promešajte da povrće upije miris putera i luka.

Kuvanje

Prelijte povrće bujonom ili vodom. Poklopite i kuvajte 15–20 minuta, dok krompir potpuno ne omekša.

Završni koraci

U blenderu ili štapnim mikserom usitnite čorbu do glatke teksture. Po želji, ostavite deo celih zrna kukuruza radi rustičnog utiska. Dodajte pavlaku i dobro promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu.

Serviranje

Sipajte u činije i pospite svežim začinskim biljem. Po želji dodajte hrskavu slaninu, pržene krutone ili par kapi maslinovog ulja.

Bonus video

00:15
Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Instagram/corbatariflerii