Krompir čorba je jedno od omiljenih sprskih predjela. Od nje možete napraviti kompletan obrok ako dodate slaninu i sir. U hladnim danima je ovo toplo jelo na kašiku odličan izbor. Ali, pojedine greške mnogi prave prilikom kuvanja krompir čorbe, što rezultira time da ukus ne bude onakav kakav ste želeli.

Gde to većina greši kada pravi ovo predjelo?

1. Korišćenje pogrešne vrste krompira

Postoji tako mnogo sorti krompira, ali nije svaki idealan za čorbu. Odličan izbor su sorte Yukon Gold, Russet, Idaho. Ove sorte sadrže visok procenat skroba i niži sadržaj vode, pa će tokom kuvanja brže upiti tečnost i biti kremastijeg ukusa.

2. Bujon

Za krompir čorbu, poželjno je da odaberete pilećibujon. Kada kupujete kocku za pileću supu, obratite pažnju na ambalažu i izbegavajte one sa predugačkom listom sastojaka i konzervansa. 

3. Dodajte pavlaku za kuvanje umesto mleka

Kako piše Tasting Table, u krompir čorbu je najbolje dodati pavlaku za kuvanje ili da polovinu količine mleka koje dodajete zamenite ovom namirnicom. Možete dodati jogurt ili pavlaku za puniji ukus.

4. Prerano dodavanje mlečnih proizvoda

Mleko i bilo koji drugi mlečni proizvodi dodaju se pri kraju kuvanja. Ukoliko ih dodate prerano rizikujete da se zgusnu i formiraju grudvice, što će loše uticati na ukus krompir čorbe.

5. Sipajte malo sirćeta ili limunovog soka

Mala količina sirćeta ili limunovog soka pojačaće ukus krompir čobe. Biljne začine nemojte preskakati jer daju posebnu aromu i doprinose lepšem ukusu. 

6. Pažljivo sa količinom soli

Presoljavanje krompir čorbe je vrlo česta greška. Vodite računa o količini, a ako ste presolili, samo stavite više krompira u čorbu!

7. Nemojte probati krompir čorbu odmah nakon dodavanja začina

Svaka domaćica voli da proba jelo dok kuva kako bi znala da li mu fali više soli ili drugih začina. Ali, izbegavajte da probate krompir čorbu odmah nakon što dodate začine - morate sačekati mekoliko minuta kako bi se sjedinili sa drugim sastojcima i pustili svoje arome.

8. Ne preskačite ukrašavanje

Kada je skuvate, pospite krompir čorbu rendanim sirom, slaninom ili krutonima. Dodajte i začine poput peršuna, vlašca ili mirođije. Ovaj korak oduzima najmanje vremena, a može i te kako unaprediti ukus krompir čorbe.

9. Ne žurite

Da bi se ukusu razvili i arome dodatih začina otpustile, ključno je da ne ubrzavate proces kuvanja ili pojačavate previše temperaturu.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru