Priprema kobasica kod kuće bolja je opcija nego kupovina, ako imate vremena i uslova. Domaće kobasice ne sadrže nikakve veštačke dodatke, a mogu biti mnogo ukusnije od kupovnih.Priprema domaćih kobasica može biti izazovna, posebno zbog ledenog mesa i guranja u crevo, ali ako imate pomoć neće vam pasti teško. Danas vam donosimo fantastičan recept za domaće kobasice i to sa belim vinom.

Sastojci:

  • 6 m creva za kobasicu
  • 3 kg mlevene govedine i svinjetine (odnos 40:60)
  • 1 šolja belog vina
  • 3 kašike suvih biljnih začina
  • 1 kašika korijandera u prahu
  • 1 kašika kima u prahu
  • 1 kašika tucane paprike
  • 20 g soli
  • 1 kašika mlevenog bibera

Recept za domaće kobasice sa belim vinom:

Meso za domaće kobasice i oprema koju koristite moraju biti hladni. Govedinu i svinjetinu stavite minimum 1-1,5 sat u zamrzivač i ohladite posudu najmanje 30 minuta preupotrebe. Crevo potopite u toplu vodu (oko 30-40°C), najmanje 1 sat pre upotrebe. Izvadite 1/2 mesa iz zamrzivača i izrežite na deblje komade. Stavite u ohlađenu posudu, a preostalo meso iseckajte na komade oko 4cm, pa ih stavite u mašinu za mlevenje mesa. Preko mlevenog i isečenog mesa pospite so, biber, suve biljne začine, korijander, kim, tucanu papriku. Sjedinite sastojke za domaće kobasice i ostavite da odstoje oko 1 minut, a potom dodajte belo vino, pa mešajte rukama sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Pokrijte meso i ohladite ga ponovo. Meso nagurajte u crevo, pa ga uvijte na više mesta (u zavisnosti od dužine kobasice koju želite da dobijete). Svaku domaću kobasicu pojedinačno izbockajte na nekoliko mesto da ne bi pucale pri pečenju. Pecite u plehovima oko 60 minuta na 180°C, ocedite potom višak tečnosti, okrenite domaće kobasice sa belim vinom i pecite još 5 minuta. Ostatak koji ne planirate da pojedete u skorije vreme možete čuvati u zamrzivaču. Pročitajte i kako se prave domaće kobasice.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Najveća tajna u spremanju sremske kobasice krije se u jednom sastojku!

 Izvor: StvarUkusa/J.K.