Pileći bujon je osnova mnogih recepata za sosove, supe i ostala jela. Možete kupovati gotove kockice za supu ili supe iz kesice, ali mnogo je bolje da odvojite malo vremena da napravite domaći bujon, zamrznete ga i bićete mirni mesecima. Možete da ga zamrznute i u posudicama za led, posle samo izvadite i uvek imate gotove kocke za supu bez veštačkih dodataka. Bujon se ne začinjava, jer se soli jelo u koje se bujon kasnije dodaje.
Sastojci:
400 g pilećeg mesa (najbolje leđa sa kostima)
1 glavica luka
1 celer
3 šagarepe
1 veći krompir
2 l vode
Priprema:
Luk, celer, krompir i šargarepu očistite, isecite na krupnije komade, stavite u šerpu i nalijte sa hladnom vodom. Meso operite, pa i njega ubacite u šerpu. Poklopite i ostavite da se kuva oko sat i po do dva. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne iskipi. Ukoliko se na površini napravi pena u toku kuvanja skinite je kašikom. Kada je bujom gotov, procedite ga kroz gustu cediljku. Ukoliko ga nećete odmah koristiti ostavite da se ohladi, preručite ga u činije koje mogu da idu u zamrzivač i zaledite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalni italijanski recept za testo za picu
Domaće kiflice sa filom od ajvara gotove za sat vremena
Zimnica od paprike somborke