Pileći bujon je osnova mnogih recepata za sosove, supe i ostala jela. Možete kupovati gotove kockice za supu ili supe iz kesice, ali mnogo je bolje da odvojite malo vremena da napravite domaći bujon, zamrznete ga i bićete mirni mesecima. Možete da ga zamrznute i u posudicama za led, posle samo izvadite i uvek imate gotove kocke za supu bez veštačkih dodataka. Bujon se ne začinjava, jer se soli jelo u koje se bujon kasnije dodaje.

Sastojci:
400 g pilećeg mesa (najbolje leđa sa kostima)
1 glavica luka
1 celer
3 šagarepe
1 veći krompir
2 l vode

Priprema:

Luk, celer, krompir i šargarepu očistite, isecite na krupnije komade, stavite u šerpu i nalijte sa hladnom vodom. Meso operite, pa i njega ubacite u šerpu. Poklopite i ostavite da se kuva oko sat i po do dva. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne iskipi. Ukoliko se na površini napravi pena u toku kuvanja skinite je kašikom. Kada je bujom gotov, procedite ga kroz gustu cediljku. Ukoliko ga nećete odmah koristiti ostavite da se ohladi, preručite ga u činije koje mogu da idu u zamrzivač i zaledite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE