Pilav se u Srbiji obično pravi od piletine i pirinača, a preliva se bujonom. Najbolje je da se koristi celo pile, ili samo batak i karabatak, jer je belo meso suvo i jelo uglavnom neće uspeti. Bez obzira na brojne savete i dalje se dešava da domaćicima jelo bude suvo, ali profesionalni kuvari su otkrili tajnu. Bitno je kojim redosledom slažete sastojke.
Ako želite da vam pilav uvek ispadno dobro iz prvog pokušaja, kuvari savetuju da se vratite na originalni recept. On potiče iz Uzbekistana, a oni ga zovu "palov oš".
Prvo se proprži crni luk i šargarepa, a zatim se doda meso. Kako se u Srbiji piletina za pilav kuva, nju ne morate da propržite, ali u tepsiju prvo stavite povrće, pa meso, zatim malo masti ili ulja, posolite i sipajte vodu ili još bolje bujon i na kraju dodajte pirinač. To je redosled koji treba da ispoštujete ako želite da napravite ukusno jelo.
Bitno je i koje meso koristite. Tradicionalno se koristi jagnjetina, ali možete izabrati ono koje vi najviše volite, samo vodite računa da nije previše suvo. Jedino izbegavajte teletinu jer sa njom pilav neće imati dobar ukus.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem