Kada jednom probate ovu francusku salatu, postaće neizostavan deo svake praznične trpeze. Sočna, kremasta i osvežena kiselkastom jabukom i krastavcima, može da zameni klasičnu rusku salatu.
Osvojiće vas ukusom i jednostavnošću pripreme. Idealna je i za one koji nisu vešti u kuhinji, a žele efektan praznični prilog uz meso, naročito pečenje.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: salata
Porcije/količina: 6-8 osoba
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja: 10-15 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 30 minuta
Težina: laka
Sastojci:
- 450 g svežeg ili smrznutog povrća (šargarepa, krompir, grašak)
- 4 jaja
- 1 kisela jabuka
- 200 g kiselih krastavaca
- 200 g majoneza
- 1 kašičica senfa
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. korak: Kuvanje povrća
Skuvajte povrće u vodi kojoj ste dodali kašiku suvog začina 8-10 minuta, dok ne omekša, ali da ostane čvrsto. Ocedite i ostavite da se ohladi.
2. korak: Kuvanje jaja
Skuvajte tvrdo kuvana jaja, očistite ih i nasecite na kockice.
3. korak: Seckanje jabuka i kiselih krastavaca
Jabuku oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Kisele krastavce takođe isecite na male komade.
4. korak: Mešanje
U velikoj činiji pomešajte povrće, jaja, jabuku i krastavce.
5. korak: Dodavanje majoneza i senfa
Dodajte majonez i senf, a zatim sve lagano promešajte dok se sastojci ravnomerno ne sjedine.
6. korak: Hlađenje
Salatu stavite u frižider da se ohladi i da se ukusi prožmu, najmanje 30 minuta pre serviranja.
Ukoliko ostajete verni klasičnoj ruskoj salati, pogledajte koji sastojak joj Rumuni dodaju da bi bila neodoljiva.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.