Osvežavajuća francuska salata za Novu godinu: Toliko je dobra da će na trpezi zameniti rusku

Umesto klasične ruske salate napravite osvežavajuću francusku koja je toliko dobra da će je bez problema zameniti.
Osvežavajuća francuska salata za Novu godinu Foto: Shutterstock

Kada jednom probate ovu francusku salatu, postaće neizostavan deo svake praznične trpeze. Sočna, kremasta i osvežena kiselkastom jabukom i krastavcima, može da zameni klasičnu rusku salatu.

Osvojiće vas ukusom i jednostavnošću pripreme. Idealna je i za one koji nisu vešti u kuhinji, a žele efektan praznični prilog uz meso, naročito pečenje.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: salata

Porcije/količina: 6-8 osoba

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 10-15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 30 minuta

Težina: laka

Sastojci:

  • 450 g svežeg ili smrznutog povrća (šargarepa, krompir, grašak)
  • 4 jaja
  • 1 kisela jabuka
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 200 g majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje povrća

Skuvajte povrće u vodi kojoj ste dodali kašiku suvog začina 8-10 minuta, dok ne omekša, ali da ostane čvrsto. Ocedite i ostavite da se ohladi.

2. korak: Kuvanje jaja

Skuvajte tvrdo kuvana jaja, očistite ih i nasecite na kockice.

Dodatni saveti:

- Ako volite slađe note, dodajte više jabuke, za kiselkastiju verziju, dodajte više kiselih krastavaca ili malo kisele pavlake.

- Salatu pripremite unapred, postane još ukusnija kada odstoji i ukusi se povežu.

3. korak: Seckanje jabuka i kiselih krastavaca

Jabuku oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Kisele krastavce takođe isecite na male komade.

4. korak: Mešanje

U velikoj činiji pomešajte povrće, jaja, jabuku i krastavce.

5. korak: Dodavanje majoneza i senfa

Dodajte majonez i senf, a zatim sve lagano promešajte dok se sastojci ravnomerno ne sjedine.

6. korak: Hlađenje

Salatu stavite u frižider da se ohladi i da se ukusi prožmu, najmanje 30 minuta pre serviranja.

Ukoliko ostajete verni klasičnoj ruskoj salati, pogledajte koji sastojak joj Rumuni dodaju da bi bila neodoljiva.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.