Slavska predjela su vrsta hrane kojoj domaćice poklanjaju najviše pažnje. Slane torte, rolati, kremaste salate, pite i proje, razne dekorativne daske za suvomesnatim proizvodima i sirevima samo su mali deo onoga što se  može naći na svečanoj trpezi. Naša čitateljka Slađana je podelila recept za šareni rolat od povrća, koji se obavezno nalazi na njenoj slavskoj trpezi. Ukoliko biste i vi da isprobate, recept pročitajte u nastavku.

  • Sastojci:
  • Sloj od krompira:
  • 600-800 g krompira
  • 2-3 kašičice maslaca ili margarina
  • so po ukusu
  • Sloj od spanaća:
  • 200-300 g spanaća
  • 1-2 kašike maslaca ili margarina
  • 1-2 kašike brašna
  • so po ukusu, biber, suvi biljni začin, granule belog luka
  • Sloj od šargarepe:
  • 2-3 veće (šire) šargarepe
  • so po ukusu

Priprema:

U zavisnosti da li koristite maslac ili margarin ovaj rolat može biti posno ili mrsno predjelo. Šargarepu očistite i obarite u komadu u slanoj vodi, da omekša, ali da se ne raspadne. Spanać možete koristiti svež ili smrznut. Svež spanać očistite, operite i naseckajte pa skuvajte, a smrznut samo skuvajte u vodi. Ocedite suvišnu vodu. Ispasirajte spanać kao za pire. Na tihoj vatri otopite margarin pa lepo upržite brašno, dodajte spanać, kratko i njega propržite pa začinite solju, biberom i začinom po ukusu. Možete dodati i granule belog luka, ako volite. Krompir skuvajte u slanoj vodi kao za pire. Ocedite krompir (možete ostaviti 1-2 kašike skrobne vode u kojoj se kuvao). U vruć krompir dodajte margarin da se otopi i umutite pire mikserom. Dosolite po potrebi. Nauljite pek papir na koji ćete razviti rolat - tako ćete ga lakše odvojiti kad se stegne. Rasporedite po papiru sloj krompira. Preko premažite sloj spanaća i poređajte šargarepe. Uvijte rolat u pek papir i ostavite u frižider 1-2 sata da se stegne. Ohlađen rolat isecite na parčiće. Rolat po želji možete posuti i prepečenim susamom.

Recept poslala Slađana Petrović Simić

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE