Sveti Georgije ili Sveti Đorđe je bio velikomučenik i borac za hrišćastvo, a ovo je jedna od slava koju je česta u Srbiji. Na današnji dan  vernici se prisećaju prenosa njegovih moštiju iz Nikomidije u grad Lida Palestinska. Ovaj svetac se u našem narodu slavi dva puta godišnje, kao Đurđic 16. novembra i 6. maja, kao Đurđevdan, kada se obeležava dan njegove smrti. Kako Đurđic pada u sredu, bilo bi dobro da jelovnik bude postan. Predlažemo vam 3 preukusna posna recepta za prelepo dekorisano predjelo kojem nijedan gost neće moći da odoli. 

POSNO PREDJELO OD AVOKADA I PARADAJZA

Posno predjelo od avokada i paradajza
Printscreen/YT/Lecker mit Nicole 
  • Sastojci:
  • 1 avokado 
  • 2 mlada luka (može malo praziluka)
  • 2 paradajza 
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1/2 kašičice meda 
  • maslinovo ulje
  • 1 čen belog luka 
  • malo svežeg bosiljka
  • kriška limuna ili limete 
  • malo posnog feta sira 
  • svež ruzmarin  

Priprema:
Avokado isecite i oljuštite mu koru. Izblendirajte ga, pa posolite i sipajte kašiku maslinovog ulja. Dobro promešajte. Uzmite čašu za rakiju, pa sipajte 2 kašičice avokado namaza i pritisnite. U drugoj posudi pomešajte paradajz isečen na kockice, zatim dodajte seckani mladi luk ili praziluk (zeleni deo), posolite, pobiberite, sipajte limunov sok, secakni beli luk, seckani bosiljak i dodajte maslinovo ulje i med. Dobro promešajte i sipajte preko avokada. Uzmite kružić fete i stavite preko, pa ukrasite kriškom limete ili limuna, a onda i ruzmarinom. 

POSNO PREDJELO OD GROŽĐA I ORAHA

Posno predjelo od grožđa i oraha
Printscreen/YT/Lecker mit Nicole 

  • Sastojci: 
  • zeleno grožđe (može i iz turšije)
  • 100 g oraha 
  • 3-4 kašike posne pavlake 
  • 100 g posne fete 

Priprema:
Grožđe isecite na polovine, pa poređajte u rakijsku čašu. Preko stavite krupnije sečene orahe, a zatim pomešajte fetu i pavlaku i sipajte preko. Ukrasite grožđem i orasima i poslužite. 

POSNO PREDJELO OD AVOKADA I LOSOSA

Posno predjelo od avokada i lososa
Printscreen/YT/Lecker mit Nicole 

  • Sastojci:
  • 1 avokado 
  • sok od 1/2 limuna 
  • 150 g posnog krem sira 
  • 3 kašike posne pavlake 
  • 150 g dimljenog lososa

Priprema:
Avokado isecite i oljuštite, pa ispasirajte sa sokom od limuna. Posolite. Sipajte u rakijsku čašu i porevnajte. Zatim pomešajte krem sir i pavlaku i dobro sjedinite. Sipajte preko avokada. Preko poređajte seckani losos i krišku limuna. Servirajte. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE