Sveti Georgije ili Sveti Đorđe je bio velikomučenik i borac za hrišćastvo, a ovo je jedna od slava koju je česta u Srbiji. Na današnji dan vernici se prisećaju prenosa njegovih moštiju iz Nikomidije u grad Lida Palestinska. Ovaj svetac se u našem narodu slavi dva puta godišnje, kao Đurđic 16. novembra i 6. maja, kao Đurđevdan, kada se obeležava dan njegove smrti. Kako Đurđic pada u sredu, bilo bi dobro da jelovnik bude postan. Predlažemo vam 3 preukusna posna recepta za prelepo dekorisano predjelo kojem nijedan gost neće moći da odoli.
POSNO PREDJELO OD AVOKADA I PARADAJZA
- Sastojci:
- 1 avokado
- 2 mlada luka (može malo praziluka)
- 2 paradajza
- 1 kašičica limunovog soka
- 1/2 kašičice meda
- maslinovo ulje
- 1 čen belog luka
- malo svežeg bosiljka
- kriška limuna ili limete
- malo posnog feta sira
- svež ruzmarin
Priprema:
Avokado isecite i oljuštite mu koru. Izblendirajte ga, pa posolite i sipajte kašiku maslinovog ulja. Dobro promešajte. Uzmite čašu za rakiju, pa sipajte 2 kašičice avokado namaza i pritisnite. U drugoj posudi pomešajte paradajz isečen na kockice, zatim dodajte seckani mladi luk ili praziluk (zeleni deo), posolite, pobiberite, sipajte limunov sok, secakni beli luk, seckani bosiljak i dodajte maslinovo ulje i med. Dobro promešajte i sipajte preko avokada. Uzmite kružić fete i stavite preko, pa ukrasite kriškom limete ili limuna, a onda i ruzmarinom.
POSNO PREDJELO OD GROŽĐA I ORAHA
- Sastojci:
- zeleno grožđe (može i iz turšije)
- 100 g oraha
- 3-4 kašike posne pavlake
- 100 g posne fete
Priprema:
Grožđe isecite na polovine, pa poređajte u rakijsku čašu. Preko stavite krupnije sečene orahe, a zatim pomešajte fetu i pavlaku i sipajte preko. Ukrasite grožđem i orasima i poslužite.
POSNO PREDJELO OD AVOKADA I LOSOSA
- Sastojci:
- 1 avokado
- sok od 1/2 limuna
- 150 g posnog krem sira
- 3 kašike posne pavlake
- 150 g dimljenog lososa
Priprema:
Avokado isecite i oljuštite, pa ispasirajte sa sokom od limuna. Posolite. Sipajte u rakijsku čašu i porevnajte. Zatim pomešajte krem sir i pavlaku i dobro sjedinite. Sipajte preko avokada. Preko poređajte seckani losos i krišku limuna. Servirajte.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem