Pored sveće, vina i žita na svakoj slavskoj trpezi je obavazna i pogača. Ako slavite slavu, ova četiri simbola moraju se naći u centralnom delu stola, a prilikom pravljenja svečane slavske pogača pokažite svoje umeće. Ako do sada niste mesili pogaču ne brinite, ovaj recept je vrlo jednostavan i ako ispratite sve korake napravićete jednu od najlepših. Iskusne domaćice su otkrile tajnu savršene pogače, a to je da u testo dodate sirće, jer će tako ono brže da naraste, a jogurt će mu dati mekoću. Na kraju je premažite istopljenim puterom kako bi sijala. Ova svečana slavska pogača krasice vašu trpezu za Aranđelovdan, a gosti će biti oduševljeni. 

  • Sastojci: 
  • 40 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta 
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • oko 1,2 kg brašna
  • semenke
  • susam

Priprema: 

Kvasac rastopite u toplom mleku sa kašikom šećera. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja (2 cela i 2 belanceta), ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe na toplom mestu nekih sat vremena. Premestite testo i podelite ga na 13 delova, a od toga neka 6 delova bude od po 130 g, 6 delova od po 200 g i jedan deo od 245 g. Oblikujte loptice. Uzmite loptice od 200 g i stavite jednu na pobrašnjenu površinu i pospite je brašno. Razvucite oklagijom i polovinu testa premažite istopljenim puterom, a drugu polovinu isecite, ali ne do kraja (pogledaj sliku). Zatim urolajte i savijte u polumesec. Tako uradite i sa pet preostalih loptica. Poređajte uz ivicu kalupa, a u sredinu svakog polumeseca stavite loptu od testa, onu od 130 g. Najveću loptu od testa (245 g) podelite na 4 jednaka dela i svaki pospite brašnom, pa oblikujte lopticu. Tri loptice razvucite u tanak krug, pa ređajte jedan na drugi. Svaki premažite istopljenim puterom sem poslednjeg. Isecite na 6 manjih trouglova. Svaki zasecite na vrhu, pa gornji deo provucite kroz tu rupu. Poređajte između svake veće lopte, a u sredinu stavite poslednji deo testa, oblikovanu lopticu. Pokrijte i ostavite da nadođe nekih 45 minuta, a zatim premažite umućenim žumancima (2 komada). Poređajte semenke i susam da je ukrasite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Vruću pogaču premažite istopljenim puterom. 

Printscreen/YT/Dobriana Dimova Kako se pravi pogača

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE