Salate ulepšavaju svaku trpezu, a naš predlog je ova sa ribom, povrćem i cveklom. Neobična kombinacija sastojaka čini je neverovatno ukusnom, a izgleda kao najlepša torta. Idealan je predlog za Aranđelovdan, a zbog jarke boje svaki gost će poželeti da se posluži. Poređajte slojeve, a između premažite majonezom. Na kraju sipajte predivan preliv od cvekle, a dekorišite je po želji.  

  • Sastojci:
  • 3 jajeta
  • 500 g cvekle 
  • 300 g krompira
  • 200 g šargarepe 
  • 1 crni luk 
  • 250 g majoneza
  • 170 g fileta ribe po izboru 
  • 14 g želatina 
  • Za marinadu:
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice šećera 
  • 1 kašika sirćeta 
  • 100 ml vode 

Priprema:

Pomešajte želatin sa 100 ml vode i ostavite da nabubri. Skuvajte jaja, krompir, šargarepu i cveklu. Crni luk iseckajte i prelijte vodom, sirćetom, pa dodajte šećer i so. Ostavite da se marninira 15 minuta. Povrće i jaja izrendajte, sem cvekle, nju isecite. Ribu umotajte u alu folijom, a prethodno je prelijte uljem i pecite u rerni 20 minuta. Iseckajte na sitne kockice. Na tacnu stavite obruč i sipajte krompir i poravnajte. Zatim premažite majonezom, pa poređajte ribu, a onda i marinirani luk koji ste procedili. Premažite majonez, pa poređajte kuvana jaja, opet majonez, a onda i šargarepa. Premažite majonez i pokrijte providnom folijom i ostavite u frižider na sat vremena. Cveklu ispasirajte i dodajte preostali majonez (oko 160 g) i dobro promešajte. Želatin otopite na pari i dodajte u cveklu i sipajte u cveklu. Promešajte. Izvadite salatu i stavite veći obruč (da ima razmak od salate nekih 2-3 cm), pa sipajte preliv od cvekle. Malo protresite da se preliv lepo rasporedi. Možete i da premažete celu salatu prelivom ako vam je lakše. Ostavite je u frižideru 5 sati. Skinite obruč i ukrasite salatu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE