Pored breskvica i jagodice su čuveni sitni kolači koji se poslužuju kada su slave ili rođendani. Njihova prednost je što se ne peku, a prave se od oraha. Deca ih obožavaju, a mogu i da učestvuju u pravljenju. Osmislite na vreme jelovnik za slavu i pripremite namirnice da možete samo da spremite i očarate sve goste.
Sastojci:
- 400 g mlevenih oraha
- 400 g mlevenog plazma keksa
- 300 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 150 ml mleka
- 4 kašika ruma
Za boju:
- 100 ml vode
- malo crvene boje u prahu
- ekstrakt jagode (po želji)
- malo zelene boje u prahu
Priprema:
Skuvajte mleko, pa dodajte orahe, keks, šećer, vanilin šećer i rum. Dobro promešajte da dobijete čvrstu smesu. Rukama oblikujte jagode, pa ih umočite u crvenu boju koju ste napravili tako što ste u 50 ml vode rastvorili crvenu boju i ekstrakt jagode. Zelenu boju rastopiti u presotaloj vodi. Kada obojite jagode, uvaljajte ih u šećer, pa stavite da se suše. Listiće badema umočite u zelenu boju i stavite na vrh.