Petrovdanski kolač sa jabukama

Jedan od običaja koji se vezuje za Petrovdan jeste pravljenje kolača s jabukama.
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 veće jabuke
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g brašna
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Petrovdanski kolač od jabuka je starinski recept koji se generacijama priprema za praznik svetih apostola Petra i Pavla. U mnogim krajevima Srbije ovaj dan ne može da prođe bez mirisnog kolača na trpezi. Sočne jabuke, miris cimeta i nežna tekstura – ukratko, ukus detinjstva i tradicije.

Savet:

Za dodatnu aromu možete dodati šaku mlevenih oraha ili suvog grožđa u testo.

Ogulite i izrendajte jabuke, pa ih ostavite da puste sok. Po želji ih blago ocedite. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje, cimet i so, pa polako umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Na kraju dodajte rendane jabuke i sve pažljivo sjedinite. Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh (ili obložen papirom za pečenje).

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Bonus video

This browser does not support the video element.

kolač sa jabukama bez brašna Izvor: instagram/cookistwow