Sastojci:
- 3 veće jabuke
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 200 g brašna
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Petrovdanski kolač od jabuka je starinski recept koji se generacijama priprema za praznik svetih apostola Petra i Pavla. U mnogim krajevima Srbije ovaj dan ne može da prođe bez mirisnog kolača na trpezi. Sočne jabuke, miris cimeta i nežna tekstura – ukratko, ukus detinjstva i tradicije.
Ogulite i izrendajte jabuke, pa ih ostavite da puste sok. Po želji ih blago ocedite. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje, cimet i so, pa polako umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Na kraju dodajte rendane jabuke i sve pažljivo sjedinite. Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh (ili obložen papirom za pečenje).
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Ohladite i pospite šećerom u prahu.
Bonus video