Sastojci:
- 200 g masti
- 150 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 žumance
- rendana korica od 1,5 limuna
- 200 g brašna
- prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
Za fil:
- 1,5 kg narendanih jabuka Petrovača
- 4 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 4 kašike prezli
Recept za petrovdanski kolač sa jabukama:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite penasto mast, šećer, jaja i vanilin šećer. U smesu dodajte mleko, rendanu koricu limuna, prašak za pecivo i brašno. Umesite testo od smese. Testo dobro razvaljajte oklagijom, na veličine tepsije.
Izrendajte jabuke i pomešajte ih sa šećerom, cimetom i prezlama, za fil.
Testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo testa stavite u pripremljeni pleh sa papirom za pečenje. Preko testa staviti fil od narendanih jabuka, prezle i cimeta. Preko jabuka stavite drugi sloj testa.
Pecite kolač 45 minuta, proveravajte čačkalicom da li je pečen. Kada je gotov, pospite šećerom u prahu i uživajte. Ukoliko volite kolače, možda ćete želeti da napravite i letnji kolač mohito kocke.
Pročitajte i kako se pravi čizkejk sa breskvama posut prhkim mrvicama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese